S om svage ledige: Det skal vi nok få styr på

23. jan 2014, 14:15
Det skaber forvirring, at Kochudvalget vil dele ledige op i stærke og svage. Det skal der nok komme styr på, lyder det fra socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen.

Fagforeninger og a-kasser har svært ved at gennemskue, hvordan jobcentrene skal skelne mellem stærke og svage ledige, hvis regeringen følger Koch-udvalgets anbefalinger til en reform af systemet for ledige.

I landets største fagforbund 3F, konkluderer formand Per Christensen på forhånd, at samtlige af hans ledige medlemmer er stærke, og derfor skal have lov at vælge a-kassen frem for kommunens jobcenter.

Udmeldingen kommer på trods af, at mange 3F'ere er ufaglærte og kæmper med nedslidning og sprogvanskeligheder - og dermed markerer sig som en af de grupper, der har sværest ved at vinde fodfæste på arbejdsmarkedet igen.

Dermed er der lagt op til et større rivegilde mellem fagforeninger, politikere og kommuner om, hvornår ledige skal stemples som stærke eller svage.

"Nu kender jeg ikke alle Pers medlemmer, så det må han selv kunne vurdere. Nu lytter vi til parterne, og så kommer vi med et udspil på et tidspunkt," siger arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen.

Hader ordet 'profiling'

Selv om ekspert-udvalgets anbefalinger blev lækket til pressen mandag, vil socialdemokraterne ikke kommentere de konkrete detaljer, før rapporten offentliggøres i starten af februar.

Leif Lahn Jensen er dog enig i, at ledige skal gennemgå en indledende 'profil-afklaring' hos jobcentret.

"Jeg tror, at det der ret vigtigt, at vi helt præcis siger, hvad er det for en profil, du har, og hvad der det der skal til for, at vi kan få dig videre," siger han.

Men der hersker tilsyneladende stor forvirring om, hvordan den såkaldte 'profiling' skal foregå. Hvad siger du til det?

"Jeg hader ordet profiling, det er der ingen, der forstår. Så vi må starte med at finde på noget andet," siger Leif Lahn Jensen.

Men har I selv styr på det i regeringen?

"Der er mange ting, vi endnu ikke har styr på, og det skal vi nok få," siger han arbejdsmarkedsordføreren.