AU PAIR ER DET FAIR?: S: Indfør husassistenten

28. jun 2010
En speciel husassistentlovgivning kan sikre ordentlige lønvilkår til au pairer

Britta Thomsen, medlem af Europaparlamentet for Socialdemokraterne, ønsker i kølvandet på Avisen.dks og A4s afsløringer af udnyttelsen af au pair-kvinder en undersøgelse om au pair-ordninger på EU-plan.

"Vi må ændre ordningen, fordi den bliver misbrugt. Den bør kun omfatte 18-21-årige for at forhindre snyd og udnyttelse. Desuden har jeg bedt om en undersøgende rapport om, hvorvidt der er misbrug i andre lande end Danmark," siger Britta Thomsen.

En løsning kunne ifølge Britta Thomsen være at indføre en speciel husassistent-lovgivning.

"Filippinerne må gerne komme og arbejde, men de skal have ordentlig løn, ordentlig sygesikring og arbejdsforhold - altså samme vilkår som alle andre på arbejdsmarkedet," mener hun.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Herhjemme kræver SF's gruppenæstformand Astrid Krag en redegørelse fra integrationsminister Birthe Rønn (V) oven på afsløringerne om de underbetalte og groft udnyttede au-pairpiger.

"Jeg ved ikke, hvorfor regeringen, som ellers er meget restriktiv med hvem der kan få lov at komme ind i Danmark, sidder på sine hænder i au pair-sagen. Men jeg vil have en redegørelse fra ministeren om ordningen, og hvordan den forvaltes, og vi må have et klart overblik over, om vi med nogen som helst ret kan lade især helt unge asiatiske kvinder komme hertil på så ringe vilkår og på det lovgrundlag," siger Astrid Kragh.

Avisen.dk forsøger at få en kommentar fra integrationsminister Birthe Rønn.

skjultitel

Avisen.dk og Ugebrevet A4 har undersøgt arbejdsvilkårene blandt 204 au pairer.

  • De får 51 kr. i timen.
  • Ti procent bruger under 100 kroner eller slet ingenting på sig selv.
  • 30 pct. arbejder mere end de 30 timer om ugen, reglerne tillader.

Undersøgelsen er udført af Julie Moestrup og Iver Houmark Andersen.

Deltag på Facebook

Click here for English summary.