Smil og klapsalver i Aalborg, hvor Mette Frederiksen startede sin 1. maj ved at tale hos DSU. Socialdemokratiet kan glæde sig over måling, der viser, at de er arbejdernes fortrukne parti. Foto: Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

S generobrer titlen som det største arbejderparti

1. maj 2019
Dansk Folkeparti må afgive førstepladsen til Socialdemokratiet som arbejdernes fortrukne parti.

DF må afgive førstepladsen til S som arbejdernes fortrukne parti.

Mere end hver fjerde af de danske faglærte og ufaglærte arbejdere vil sætte kryds ved Socialdemokratiet, hvis der var valg nu.
Det skriver Altinget på baggrund af en ny analyse af partiernes vælgerprofiler, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for mediet.

Ifølge analysen vil hele 26,1 procent af arbejdervælgerne stemme socialdemokratisk, og dermed kan partiet fejre 1. maj som det største arbejderparti.

Den genvundne topplacering er en perfekt opvarmning til kampdagen for S-formanden Mette Frederiksen, der netop forsøger at føre Socialdemokratiet tilbage til sin historiske rod i arbejderbevægelsen, siger Altingets politiske kommentator Erik Holstein.

- De tal er en ren gave til Mette Frederiksen på en 1. maj. Rent psykologisk har det stor betydning for socialdemokraterne at kunne genindtage den position som det største arbejderparti, som de kunne bryste sig af i over 100 år, siger han til Altinget og tilføjer:

- De tal spiller godt ind i fortællingen om et socialdemokrati, der er kommet tilbage til sine folkelige rødder. Det er den fortælling Mette Frederiksen gerne vil skabe sammen med folk som Henrik Sass, Mattias Tesfaye og Kaare Dybvad.

Sidste år var det Dansk Folkeparti, der 1. maj kunne bryste sig af at være det største arbejderparti. Men partiets nedtur i meningsmålingerne betyder, at partiet i stedet må nøjes med en andenplads og 17,9 procent af arbejderstemmerne.

Netop DF’s tilbagegang og Socialdemokratiets egen fremgang er også den primære forklaring på, at Socialdemokratiet nu hapser førstepladsen fra Dansk Folkeparti, siger Erik Holstein.

Det kommer også til udtryk, hvis man ser nærmere på de to partiers vælgerkorps. Dansk Folkeparti har nemlig stadig et flertal af arbejdervælgere. Hver femte af DF-vælgerne er arbejdere, mens tallet for S-vælgerne blot er 13,2 procent.