S erkender at ufaglærte kommer sidst i køen

24. jul 2012
Avisen.dk har spurgt beskæfitgelsesordfører Leif Lahn Jensen S, hvad han og partiet har tænkt sig at gøre for at sikre, at der er nok arbejdspladser til både de højtuddannede og dem, der kun har en eksamen fra folkeskolen. Få svaret her.

Siden hun blev minister, har beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) flere gange spanket de arbejdsløse.

Groft sagt forlanger ministeren, at den enkelte skal lette måsen fra sofaen og få sig et job.

Ret til at nyde og pligt til at yde

Hvis vi vil nyde vores velfærd, må vi også yde, siger regeringen igen og igen.

"Hvis der er et arbejde, en ledig kan varetage, har han pligt til at tage det. Det gælder i øvrigt uanset status og uddannelse og for såvel smed som sociolog," skriver ministeren i en af mange kronikker om danskernes rettigheder og pligter.

For de arbejdsløse er billedet ikke så enkelt.

Se også: Ledig jurist vil arbejde som hvadsomhelst

En ny undersøgelse fra juristernes og økonomernes fagforening viser, at ni ud af ti ledige er klar til at gå på kompromis med deres faglige kvalifikationer for bare at få et eller andet at stå op til om morgenen.

Motivation bag kassen

Avisen.dk har interviewet Mette Frederiksens partikammerat, beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen, for at få en forklaring på, hvorfor ministeren bliver ved med at synge den samme sang, om at de arbejdsløse skal søge bredt, når de allerede gør det.

Hvorfor bliver Socialdemokratiet ved med at holde på, at en del af løsningen på arbejdsløsheden er, at højtuddannede ledige søger job som opvasker, kassedame eller taxachauffør?

"Vi tror på, at det er bedre at sidde bag kassen i et supermarked end at gå derhjemme og sygne hen. Jeg kender selv en nyuddannet kvindelig akademiker, der arbejdede et års tid i FØTEX, før hun fik et godt job i Region Midtjylland."

Se også: Pas på! Slipsedrengene er ude efter dit job

Sidst i køen

Skubber regeringen ikke de ufaglærte længere bagud i arbejdsløshedskøen ved at opmuntre til at søge bredt?

"Jo, vi har et problem med de ufaglærte, og de skal selvfølgelig have hjælp. En af de ting, vi allerede har gjort for denne gruppe, er at fjerne loftet på de seks ugers selvvalgt uddannelse, som dagpengemodtagere har ret til at få."

Kan ikke klandres

Professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet kritiserer Mette Frederiksens løftede pegefinger. Ifølge ham skulle regeringen hellere bruge sine kræfter på at skabe vækst. Hvad siger du til den kritik?

"Den her regering kan ikke klandres for ikke at skabe job. Alle vores reformer og forlig handler om at bevare eksisterende arbejdspladser og skabe nye. Vi arbejder hårdt for at knække arbejdsløshedskurven, men vi kan jo ikke bruge flere penge end dem, vi har."