Rystelser fra maskiner rammer flere mænd

4. jan 2012
Stadig flere mænd bliver rystet godt igennem, når de er på arbejde. Det giver rygproblemer.

Hver sjette mænd udsætter i mindst to timer hver dag sin krop for så kraftige rystelser, at de risikerer at skade især ryggen.

Det viser en undersøgelse fra Det nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Den dokumenterer, at mens det for fem år blot var hver 12. mand, der blev udsat for såkaldte helkropsvibrationer i mindst en fjerdedel af deres arbejdsdag, er det i dag hver sjette.

Det kan føre til alvorlige skader i især ryggen, forklarer Lilli Kirkeskov, som er ledende overlæge på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital.

Diskosprolaps

"Det største problem er lænderygbesvær. Der er en række undersøgelser, der viser en sammenhæng mellem helkropsvibrationer og problemer med ryggen", siger hun.

Arbejdstilsynet angiver da også helkropsvibrationer som årsag til smerter i lænderyggen, men også diskusprolaps og skader på rygsøjlen.

Men selvom helkropsvibrationer er anerkendt som årsag til arbejdsskader, så ved man faktisk ikke, præcis hvad det er de gør ved kroppen.[pagebreak]

"Vi formoder, at når man er udsat for vibrationer i længere tid, bliver musklerne udtrættet, og det gør ryggen mere sårbar," siger Lilli Kirkeskov.

Store fordele

At flere bliver udsat for rystelserne er paradoksalt nok en god ting. For det betyder, at medarbejderne indenfor især landbrug, gartneri og byggeri har fået flere maskiner.

"Maskinerne fjerner mange tunge løft og manuelt arbejde, men til gengæld kan de give andre problemer for eksempel med rystelser," siger Jesper Lund Larsen, arbejdsmiljøkonsulent i 3Fs Grønne Gruppe.

"Den stigning, tallene viser, passer godt med vores oplevelse. Vi har fået stadig flere tekniske hjælpemidler, der giver de her helkropsvibrationer," siger Jesper Lund Larsen.

Kan gøre meget

Man kan gøre meget for at mindske problemerne med vibrationer, understreger Jesper Lund Larsen fra 3F. 

For det første skal man sørge for at vedligeholde maskinerne. 

For det andet skal man have et ordentligt sæde, så vibrationerne går så lidt som muligt op i gennem sædet. 

For det tredje betyder det en del, hvordan man kører og endelig kan man nogen steder gøre underlaget, der køres, på bedre.

Kvinder lidt rystede

Mens hver sjette mand bliver gennemrystet på arbejdet, så gælder det kun en kvinde ud af 11.

Forskellen skyldes formentlig, at der arbejder flere mænd end kvinder i de brancher, der er hårdest ramt.