Rygpatienter kom hurtigt tilbage på jobbet

10. sep 2011
Rådgivning og få timers træning om ugen betød, at rygpatienter kom meget hurtigere tilbage.

Få timers rådgivning om arbejde og fysisk aktivitet kan få patienter med alvorlige smerter i ryg og lænd tilbage i arbejde med færre smerter og i bedre form.

Resultatet, der sparer på sygedagene, kommer efter en videnskabelig undersøgelse indenfor arbejdsmedicin i Region Midtjylland.

Under ledelse af arbejdsmedicinere i Aarhus tog man 300 rygpatienter og gav halvdelen særbehandling i tre måneder. De heldige fik nogle få timers rådgivning om arbejde og fysisk aktivitet.

3 x 45 minutters træning om ugen

”Formålet med rådgivningen var at lave en konkret plan for arbejdet, der fjernede barrierer i jobbet og sikrede, at patienterne var fysisk aktive i 45 minutter tre gange om ugen,” forklarer afdelingslæge Lone Donbæk Jensen.

Træningsprogrammer blev skræddersyet til patienterne.

Teamet bag projektet bestod af rygspecialister, der diagnosticerede. Folks fysiske kapacitet blev målt af ph.d. studerende Thomas Maribo og arbejdsmedicineren Lone Donbæk Jensen stod for den endelige rådgivning.

Løb, cykling og hesteridning

Den fysiske aktivitet for patienterne var ikke specielt skånsom. Der blev løbet, cyklet, redet på hest og løbet på rulleskøjter. Nogle spillede fodbold med ungerne.

”Intet var forbudt,” forklarer Thomas Maribo, ”bare de fik pulsen op.”

Nogle patienter i undersøgelsen var unødigt bekymrede for, om fysisk aktivitet ville gøre deres rygsmerter værre. Undersøgelsen viste, at folk kunne mere en de selv troede, og langsomt forsvandt usikkerheden.

Forebyggelse sparer penge

”Vi ved godt, at der spares alle vegne i sundhedsvæsnet,” indrømmer formanden for Dansk Selskab for Arbejds- og Miljømedicin, Vivi Schlünssen, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.

”Men det virker ikke gennemtænkt, at spare mere end minimum på det forebyggende arbejde.”

Vivi Schlünssen påpeger, at de 9 arbejdsmedicinske klinikker i landet er vigtige aktører, når patienter skal tilbage på arbejde efter sygdom. Arbejdsmedicinere er specialiserede i at rådgive patienter om arbejdsforhold og studiet i Århus viser, at det nytter.

Projektets gode resultater med at få folk tilbage i arbejde med mindre smerter og færre sygedage har medført, at Arbejdsmedicinsk Klinik i Århus fremover vil tilbyde lignende programmer til andre rygpatienter.

faktaboks

Undersøgelsen er foretaget i et samarbejde mellem Århus Reumatologiklinik, Reumatologisk Afdeling, Arbejdsmedicinsk Klinik og Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Resultatet er offentliggjort i OEM, der er The British Medical Journals arbejdsmedicinske tidsskrift.