Ryd op i hovedet og få bedre tid med ungerne

15. nov 2009, 06:00
Stop op foran lågen til vuggestuen og træk lige vejret. Syv enkle råd til dig, der kæmper med job, børn og kæreste.

 Du ræser hen i vuggestuen, propper ungen i flyverdragten, sætter hak ved "hente barn" på den indre checkliste og fræser videre i programmet. Indtil du rammer muren søndag aften og tænker, at det her er simpelthen ikke er godt nok.

For selvom Rockwool Fonden i sidste måned dokumenterede, at forældre bruger mere tid sammen med deres børn end for 20 år siden, ja, så går masser af forældre alligevel rundt med en knude i maven af dårlig samvittighed.

Men måske kan det faktisk blive bedre uden, at du skal sige dit job op og flytte hele familien i landbrugskollektiv.

Det mener familieterapeut Helle Birkholm-Buch, der er indehaver af Familie-Terapi i Valby.

Her er hendes syv råd til at få mere ud af tiden med familien.

1: Stop op et øjeblik uden for lågen til børnehaven.
Træk vejret dybt og mærk dig selv, så du ikke ræser ind til børnene, men er klar til at være sammen med dem.

2: Giv dig tid til at hente børnene på en ordentlig måde.
Slå antennerne ud og sæt dig ned og iagttag, hvad de laver, hvordan de er sammen med de andre børn. Så kan du også bedre stille de rigtige spørgsmål til børnene, når I kommer hjem.

3: Stil konkrete spørgsmål.
Børn kan ikke svare på spørgsmålet: "Har du haft en god dag?" De har brug for at blive spurgt til specifikke episoder og gøremål. Vil du have en god snak i gang, så vær helt konkret: "Hvem sad du ved siden af, da I spiste frokost?". "Var det rart?"

4: Vær til stede i det du laver lige nu.
Det er fint at lege med modellervoks med børnene, men hvis du stresser i dit hoved og tænker på alt muligt, du skal nå bagefter, kan børnene mærke det. Du får heller ikke noget ud af det selv. Når børnene er kommet i seng, kan du tænke, at du nærmest ikke har nået at være sammen med dem, selvom du faktisk var det.

5: Prioriter.
Der er tre områder i dit liv: "mig", "mit ægteskab" og "børnene". Under punktet "mig" er der rigtig mange underpunkter: arbejde, venner, fritidsinteresser, motion og hvad du ellers har lyst til. Hvis du vil nå alt det, og også prioritere børnene er der mange, der glemmer ægteskabet, og det kan det tit ikke holde til i længden.

6: Har I for mange planer på børnenes vegne?
De skal være kulturelle, musikalske, sociale og ud og opleve ting. Måske ser børnene anderledes på kvalitetstid? Hvis de er store nok til at kunne svare, så spørg dem. Måske vil de hellere bare være hjemme og lave noget sammen med jer, få læst en bog højt eller se en film sammen? Prøv at lade en børnenes lyst styre frem for jeres behov.

7: Der er forskel på travlhed og stress.
Travlhed kan være god - en oplevelse af at der sker noget i vores liv. Stress er når vi ikke oplever vi har de fornødne ressourcer til at opfylde de forventninger, vi har om hvad vi vil nå. Så både på "har jeg realistiske forventninger"? Og på: "hvordan kan jeg udvide mine ressourcer og mit overskud?"