Rumsonde finder gigantiske vulkaner på Merkur

31. okt 2008
Den amerikanske rumsonde Messenger har fundet gigantiske vulkaner på planeten Merkur. Vulkanerne udspyr et mystisk blåt stof.

Rumsonden skaffede i denne uge for første gang billeder af næsten hele planetens overflade, og overflyvningerne har overrasket forskerne.

Selvom man tidligere har set tegn på vulkansk aktivitet på den lille, inderste planet i solsystemet, så har man med billederne fra den nye sonde konkluderet, at der er langt mere vulkansk aktivitet på planeten end forventet.

Forskerne havde som udgangspunkt regnet med, at Merkur var en 'død' planet uden et flydende indre, meget ligesom Månen - nu er der imidlertid tegn på udbrud fra store vulkaner, der udspyr et ukendt mørkt, blåt materiale. Det skriver AP.

Rumsonder fra Jorden besøgte sidst den mystiske planet i 1970'erne. Dengang konkluderede forskerne på baggrund af data fra rumsonden Mariner 10, at der ikke var sket andre store ting end meteornedslag på planeten de sidste fire milliarder år. Med opdagelsen af vulkansk aktivitet synes den teori nu at være skudt ned.

Den lille klippeplanet er den inderste i solsystemet, og er kun omkring en tredjedel af Jordens størrelse. Planeten er den eneste i solsystemet, der har et atypisk omløbsforløb. På den måde vil man på planeten kunne se solen stå op og gå ned i samme verdenshjørne og holde pauser undervejs på turen over himlen.

Rumsonden Messenger vil igen tage en kort forbiflyvning af planeten næste år, mens den vil gå endeligt i kredsløb om planeten i 2011.

-Newspaq

faktaboks