Levende som døde. Ansatte i Dansk Affald møder rotter, når de sorterer affald fra blandt andet borgere i Assens Kommune. Foto: Linda Kastrup / Nf-Nf / Ritzau Scanpix

Klamme arbejdsforhold: De ansatte måtte kaste op

11. aug 2019
Der kommer rotter og ildelugtende madrester på sorteringsbåndet hos ansatte i Dansk Affald. Derfor skal borgere i Assens Kommune skylle deres brugte glas. I Københavns Kommune stilles der ikke krav til borgerne, men her er der ikke problemer med rotter, lyder det fra kommunen.

I Assens Kommune skal borgere skylle brugte syltetøjsglas og andet glasaffald, inden det bliver smidt i skraldespanden.

Det vakte langt fra glæde hos folk som Otto Hansen, der oplevede, at skraldemændene lod hans affald stå, hvis ikke glas med Nutella var vasket. Forargelsen voksede, da det kom frem, at man i en stor kommune som København ikke stiller de samme krav.

Fyens.dk skrev tidligere på ugen, at de strenge regler skyldes hensyntagen til arbejdsmiljøet for de ansatte på Dansk Affald, en virksomhed som er hyret af Assens Kommune til at tage sig af affaldssorteringen. Direktør i Dansk Affald, Bjørn Stender, beretter blandt andet om alt fra døde hunde til levende rotter på sorteringsbåndet.

De klamme arbejdsforhold har ifølge direktøren gjort, at det er svært overhovedet at finde ansatte til at sortere skraldet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

LÆS OGSÅ: Arbejdsgiverne er skeptiske over for pensionsaftale

- Hvis alle sorterede deres affald rigtigt, så skulle ingen forsortere. Problemet er, at det gør alle ikke. Nogle gange er der madaffald, måger og døde dyr. Det skal de her folk stå og sortere fra, lød det fra Bjørn Stender til Fyens.dk.

-  Forleden fik vi en død hund ind. De ansatte måtte ud at kaste op. Det kan vi ikke byde vores medarbejdere, lød det i torsdags fra direktøren til det fynske medie.

A4 Nu har spurgt Teknik- og Miljøforvaltningen i København om, hvorfor man ikke har stillet lignende krav som dem i Assens på Fyn.

Ingen fra forvaltningen har ønsket at stille op, men man har rådgivet sig med renovationsfirmaet Urbaser, som tømmer glaskuber på gader og stræder og de 900 liters beholdere, der står ude i nogle af de københavnske gårde. Teknik- og miljøforvaltningen har også talt med Kroghs Flaskegenbrug, der modtager og sorterer glasset fra København.

Døjer man med rotter eller måger i sorteringen af affaldet i København?

"Nej. Vi har aldrig oplevet, at der er blevet meldt rotteangreb ind i forhold til hverken glaskuberne ude i gader og stræder eller de 900 liters beholdere, der står ude i nogle gårde. Dels kan det skyldes, at de tømmes ofte, dels er de konstrueret, så det vil være svært for en rotte at komme ind. Desuden siger vi til borgerne, at de gerne må lade låg blive siddende på fx sildeglas og flasker, så selvom der skulle ligge noget i bunden, så lugter det hverken oppe i køkkenerne eller nede i kuben. Det sker selvfølgelig, at der kommer fyldte glas i en kube, men det er ikke noget, som renovatørerne oplever tit. Og alle vores glasbeholdere bliver i øvrigt tømt med kran, som hejser dem og åbner bunden, så glasset tømmes ned på ladet af en lastbil", skriver Københavns Teknik- og miljøforvaltning i en mail. 

I andre kommuner vælger man at have færre beholdere til skraldet. Det skulle eftersigende spare kommunen penge og være lettere at benytte for borgerne. Hvorfor har man så mange forskellige beholdere i Københavns Kommune? 

"Fordi vi rent politisk og forvaltningsmæssigt prioriterer affaldssortering højt. Vi har valgt at kildesortere så meget som muligt, fordi det giver en højere genanvendelsesprocent. Og desuden fordi vi boligmæssigt har 288.463 etageboliger og 24.352 villa/rækkehuse, så vores skraldebiler bliver nemt fyldt helt op på en rute, og dermed har vi ikke det problem, man kan have i kommuner med mere spredt bebyggelse, hvor man er nødt til at blande affaldstyperne og derefter sortere fx glas og metal inden det kan sendes til genanvendelse."