Roskilde Bank er den sikreste bank

25. aug 2008
Det ser sort ud for aktionærerne i Roskilde Bank, mens kunder med en konto i banken behøver ikke at frygte for deres opsparing. Faktisk er Roskilde Bank lige nu Danmarks sikreste bank at oprette en bankkonto i.

Den økonomiske situation i Roskilde Bank er langt værre end først antaget, men det betyder ikke, at bankens kunder skal frygte for deres opsparinger.

Økonom i Forbrugerrådet Carsten Holdum og direktør for rådgivnings-portalen Mybanker John Norden kommer her med deres vurdering af situationen for kunderne i Roskilde Bank.

Opsparing er sikret

Hvis man har haft op til 300.000 kroner stående på sin konto i Roskilde Bank, er alle pengene dækket af Garantifonden for indskydere og investorer. Hvis man har en fælleskonto med en ægtefælle eller kæreste, fordobles det beløb.

Problemet opstår, hvis man har mere end 300.000 kroner stående på sin bankbog. Ifølge Forbrugerrådet er det mere usikkert, om man så vil få det overskydende beløb dækket.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Men som jeg læser udmeldinger her og nu, så overtager Nationalbanken forpligtelserne efter Roskilde Bank, hvilket sandsynligvis betyder, at de også vil dække beløb over 300.000 krone, lyder vurderingen fra Carsten Holdum.

John Norden mener ikke, at der er nogen tvivl om, at også kunder med mere end 300.000 kroner i banken, vil få hele beløbet dækket efter Nationalbanken er trådt til.

Han understreger desuden, at der ikke er nogen grund til, at almindelige kunder begynder at hive deres penge ud af Roskilde Bank.

- Der er ingen grund til panik. Som almindelig bankkunde er det faktisk pt. den bedste bank, hvis du vil indsætte penge. Ejeren hedder jo nu Nationalbanken. Det betyder, at man er dækket af en statsgaranti og det er faktisk den bedste garanti, der gives på markedet, siger John Norden.

Hvad sker der med aktierne?

- Hvis man har købt obligationer og aktier gennem Roskilde Bank, er de tekniske set ikke i banken, men i noget der hedder Værdipapircentralen, og de er derfor fuldt sikret, forklarer Carsten Holdum.

- Problemet opstår, hvis man har aktier i selve Roskilde Bank. Der er det endnu uafklaret, om de er spildt eller ej. Nationalbanken skal forsøge at lave en genopretning, og en forsigtig vurdering er, at det kan tage halve år eller mere.

Ifølge John Norden ser usigterne for aktionærerne i Roskilde Bank dog meget sorte ud.

- Aktionærerne står til at tabe alle penge. Aktier er sandsynligvis ikke meget værd, hvis de overhovedet er noget som helst værd.

faktaboks

Sådan sikrer du dig mod at miste penge på en bank:

  • Hav ikke mere end 300.000 kr. stående i én bank
    - Har man flere penge end det, kan man med fordel købe obligationer, hvilket som regel også giver en bedre rente, lyder anbefalingen fra Forbrugerrådet

  • Vær varsom med at købe bankaktier
    - Forbrugerrådet anbefaler, at man højest køber for 25.000 kroner aktier i én bank