Opholdskravet til dagpenge er fortid med næste års finanslov. Foto: Philip Davali / Scanpix

Ansatte fanget i dagpenge-fælde: Nu ryger omstridt opholdskrav

2. dec 2019, 23:15
Det udskældte opholdskrav, der stillede folk ulige i dagpengesystemet, skal væk. Det har partierne bag finanslovsaftalen besluttet. Der er stor ros fra a-kasserne.

Fra februar næste år er det såkaldte opholdskrav væk. Det har partierne bag næste års finanslov besluttet, skriver Fagbladet 3F og flere andre medier, herunder TV2. 

Reglen blev indført af den tidligere regering med få dages varsel lige før jul sidste år, og betød, at man skal have opholdt sig i Danmark eller et andet EU-land i mindst syv år indenfor de seneste 12 år for at få dagpenge. Dog med overgangsregler i år og næste år.

Men nu er det snart slut. Begrundelsen lyder blandt andet, at opholdskravet har gjort det sværere at tiltrække og fastholde udenlandske specialister, og danske lønmodtagere, der ønsker at vende hjem til det danske arbejdsmarked efter en årrække i udlandet.

Samtidig bliver der indført en overgangsordning, så dem der har meldt sig ud på grund af opholdskravet ikke kommer i klemme. De tilgodeses ved, at de skal kunne melde sig ind i a-kasserne igen, og undtages fra reglen om, at man skal være medlem af en a-kasse i 12 måneder for at få dagpenge. I stedet kan de få dagpenge fra første dag i den måned, hvor de beder om at få medlemskabet genoprettet.

Direktør i Danske A-kasser, Verner Sand Kirk er tilfreds:

- Det er meget positivt. Når man har erkendt, at der var et flertal imod at bevare opholdskravet – og ministeren i øvrigt har sagt, at det skal afskaffes, så har det jo alene været et spørgsmål om at finde pengene, siger han.

Også forretningsfører i 3F’s a-kasse Eva Obdrup er lettet over, at opholdskravet nu snart er en parentes i a-kassens historie.

- Vi har tidligere sagt, at opholdskravet skaber A- og B-medlemmer. Nemlig dem, der kan få dagpenge og dem, der ikke kan. Det kan endda gælde kolleger på samme arbejdsplads. Arbejder man som sine kolleger, skal man ikke have en andenrangs behandling, pointerer hun.

Desuden har det været vanskeligt at administrere for a-kasserne, da ikke alle lande kunne eller ville levere oplysninger om lediges tidligere bopæl.

https://fagbladet3f.dk/artikel/nu-ryger-det-omstridte-opholdskrav