Rolls Royce: Brandmænd lykkelige for nyt tøj

15. okt 2013, 04:00
Der er afsat 4,5 millioner til at gøre livet som københavnsk brandmand mere sikkert. Super positivt, siger fællestillidsmand.

"For os, der arbejder med ildebrande, reducerer det risikoen ved de sundhedsskadelige partikler voldsomt."

Sådan siger Thomas Brücker, fællestillidsmanden for de FOA-organiserede brandfolk i København.

Det er beskidt arbejde at slukke ildebrande. Faren er ikke drevet over, når flammerne er slukket. For i tøjet sidder små partikler, der kan give brandmændene kræft.

Derfor får københavnske brandmænd nu 4,5 millioner til 500 ekstra branddragter og transportable omklædningsrum.

”Vi har samarbejdet om det her i lang tid. Det er super positivt, at vi nu får mulighed for at adskille rent og urent,” siger Thomas Brücker.

Særligt de to slusecontainere, hvor brandmændene kan tage den forurenede branddragt af, vaske sig og iføre sig en ny, er "Rolls Royce-modellen", du ikke får andre steder, forklarer han.

"Et god første skridt ..."

Brandfolkenes Organisation (BO), der også organiserer brandfolk i Københavns Brandvæsen, ser også frem til det nye system.

”Det er et rigtig godt først skridt ned ad en lang vej mod at beskytte brandmænd mod den kræftrisiko, der følger med jobbet,” siger Tommy Kjær, næstformand i BO.

Han peger dog på, at systemet med slusecontainere, hvor man kan vaske sig og skifte dragt, egner sig bedst til de store ildebrande.

Han har svært ved at se det taget i brug ved de mindre ildebrande, fordi det vil tage for lang tid.

"Ingen tvivl om, at rene branddragter er rigtig godt, men der er stadig behov for at finde procedurer for eksempelvis de mindre brande og det materiel, vi anvender, som også kan blive møgbeskidt," siger Tommy Kjær.

Flere brandmænd får hjælp

Siden Avisen.dk sidste år begyndte at skrive om kræftrisikoen ved jobbet som brandmand, har mange brandvæsener skærpet sikkerhedsreglerne.

En kortlægning blandt flere end halvdelen af landets brandvæsener viser, at de fleste beredskaber nu har gjort noget for at forebygge mod forurening.

Det kan være krav om at skifte dragt efter brand eller at man skal tage en overtræksdragt på, når man kører hjem.