Rønns folk: Skuf ikke nordsjællandske vælgere

3. mar 2011
I et internt notat advarede embedsmænd mod reaktioner fra velhavende vælgere, hvis filippinske au pairer skulle blive udelukket fra Danmark

"Der vil nok komme adskillelige løftede øjenbryn i vælgerkredsene nord for København og i ambassadekredse, når det bliver umuligt at få au pairs f.eks. fra Filippinerne."

Sådan lød advarslen fra en kontorchef i Udlændingeservice til Integrationsministeriet, da myndighederne i 2004 var lige ved at udelukke filippinske au pairer fra at kunne komme i huset hos danske familier.

Det afslører interne dokumenter, som Avisen.dk har fået adgang til.

Pakistanske mænd udnyttede ordning

Baggrunden var, at pakistanske mænd udnyttede au pair-ordningen som et smuthul til Danmark, hvor de søgte om varigt ophold gennem bl.a. familiesammenføring med herboende slægtninge.

Den daværende integrationsminister Bertel Haarder (V), ville stramme reglerne.

Resultatet blev, at myndighederne lovgav sådan, at strømmen af de mandlige pakistanske au pairer blev begrænset, mens de filippinske au pairer fortsat fik adgang.

SF's integrationsordfører Astrid Krag siger, at hun er enig i, at det skulle lukkes for udnyttelsen af au pair-ordningen, men hun kritiserer, at embedsmænd tog hensyn til særlige vælgerkredse.

"Problematisk"

"Det er dybt problematisk og absolut ikke en ministeriel embedsmandsopgave at arbejde for særlige nordkøbenhavnske vælgerkredse," siger hun.

Hun vil bede integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) om en forklaring.

"Skatteyderne skal ikke betale for, at ministerens embedsmænd arbejder for særlige vælgergrupper, så jeg vil bede om ministerens forklaring på, hvorfor det tilsyneladende sker," siger Astrid Krag.

"Ikke embedsmændenes opgave"

Niels-Erik Hansen, leder af fra Dokumentations- og Rådgivnings Centeret om racediskrimination, siger, at embedsværket i Integrationsministeriet "politiserer i et ulideligt omfang."

"Ligesom sagen med de statsløse palæstinensere, afslører det her, at embedsmændene tilgodeser ministerens partipolitiske interesse og vælgerkredse. Og det er ikke embedsmændenes opgave," siger han.

"Og i denne sag står det lysende klart, at embedsmændene er politiske. Jeg er overbevist om, at den pågældende embedsmand fortryder, at han kom for skade at advare mod reaktionerne fra ministerens vælgere i Nordkøbenhavn og i ambassadekredse," siger Nels-Erik Hansen.

Birthe Rønn Hornbech ønskede torsdag ikke at kommentere forholdet.

"Det er lige i øjet"

Men formanden for offentlige chefer i embedsmændenes organisation, Djøf, Per Hansen, siger, at embedsmanden har skrevet præcis, hvad embedsmanden havde pligt til at skrive.

"Det er lige i øjet at skrive sådan. Det er nemlig embedsmandens opgave og pligt at forudse, hvilke negative reaktioner et nyt initiativ kan afføde i grupper af samfundet," siger Per Hansen.

Han understreger, at embedsmanden ikke anbefaler, hvilken politisk beslutning, der skal træffes, men blot gør opmærksom på hvilke konsekvenser en politisk beslutning kan afstedkomme.