Røgkanoner kan bringe ansatte i livsfare

8. apr 2010, 05:45
Der er bred enighed om, at det uforsvarligt, at butikspersonale er begyndt at skyde røgkanoner af mod røvere

Flere guldsmede, juvelerer, urmagere og døgnkiosker vælger at installere sikkerhedsudstyr, som kan bringe medarbejdernes liv i fare.

De butiksansatte skal i tilfælde af røveri aktivere en røgkanon, som skal pacificere røvere og voldsmænd. Men røgkanonen kan få en røver til at gå amok, og både producenten af kanonerne, Sikkerhedsbranchen og de butiksansattes fagforening advarer nu imod at aktivere den under røverier i arbejdstiden.

"Vi er meget bekymrede," siger direktør Poul Dalsgaard fra Protect A/S, der er Skandinaviens eneste producent af tågesikring.

"Røvere er stressede og utilregnelige – ikke mindst, når deres ofre sætter sig til modværge. Det er derfor med skepsis, at vi noterer os, at flere kunder efterspørger muligheden for at aktivere kanonen under røverier," siger han.

Personale skal parere ordre

Bjarne Petersen, der er arbejdsmiljøkonsulent i HK Handel, kalder det "særdeles usmart", at butiksansatte skal aktivere en røgkanon.

"Jeg advarer imod metoden. Butikspersonale skal ikke fyre en kanon af i hovedet på en bevæbnet røver, der er desperat, nervøs og farlig. Personalet skal udelukkende parere ordre,"siger han.

Røgkanoner har i årevis været brugt til at gøre butikker og lagre ufremkommelige for indbrudstyve. Men hidtil har kanonerne udelukkende være brugt efter lukketid – og ikke som nu - i åbningstiden som skyts mod røvere.

Røvere går amok

Direktør Kasper Skov Mikkelsen fra brancheorganisationen, Sikkerhedsbranchen, er også skeptisk over for udviklingen.

"Man skal være særdeles forsigtig med at anvende det, for man risikerer, at en røver går amok," siger han.

Han opfordrer butikkerne at have indøvede procedurer for, hvor personalet kan flygte hen, når kanonen indhyller lokalet i røg.

Nøglering i bæltet

Sådanne procedurer har de hos guldsmeden Reeslev i København. Reeslev er en af de butikker, der har indført den nye sikkerhedsforanstaltning, som i værste fald kan bringe personalets liv i fare.

Her er personalet bevæbnet med en nøglering fastgjort i bæltet. Lykkes det røvere at få adgang til butikken, skal de ansatte med et tryk på nøgleringen aktivere fem tågekanoner, der øjeblikkeligt fylder det store butikslokale med en tæt hvid tåge.

Det er heldigvis ikke sket endnu, fortæller Torben Hansen, der er direktør og sikkerhedsansvarlig i butikken. Han forsvarer det nye udstyr.

"Vi er mål for topprofessionelle kriminelle. Vores svar er at tage professionelle metoder i brug for at beskytte værdierne. Og vi har et sikringsrum, hvor personalet kan flygte hen i sikkerhed," siger han.

Røg mod røvere
  • Stofferne i røgen fra røgkanonerne er uskadelige for mennesker og dyr, og derfor er systemerne ikke ulovlige at bruge.
  • Det er udelukkende i åbningstiden, at tågen kan være livsfarlig, hvis en røver skyder i tågen.
  • Forsikringsselskaberne giver ofte rabatter til virksomheder, der har tågesikring installeret.
  • Røgudviklingen sker så hurtigt, at det i løbet af sekunder er umuligt at orientere sig i lokalet.