Røgfri Jysk er en farlig arbejdsplads

8. jan 2010
Arbejdstilsynet kritiserer arbejdsmiljøet i Jysk, der bryster sig af at være en sund og røgfri arbejdsplads. Jysk erkender problemet.

"Jysk er en sund arbejdsplads med et godt arbejdsmiljø og en fantastisk korpsånd."

Torsdag bekendtgjorde Jan Verhoek, HR-direktør hos Jysk, at møbelgiganten satser stort på sundhed blandt medarbejderne. Jysk foretrækker at ansætte ikke-rygere.

Men der er langt igen.

Avisen.dk kan afsløre at ingen af landets store butikskæder tilbyder deres ansatte så elendige arbejdsmiljøforhold som Jysk.

Ikke færre end 24 ud af kædens 93 butikker i Danmark har i 2009 og til i dag fået sure smileys af Arbejdstilsynet, der er stærkt kritiske overfor Jysk.

"Vi har været ude og konstatere, at arbejdsmiljøet simpelthen ikke er i orden. Og det ved Jysk. Derfor har vi en klar forventning om, at Jysk tager det til efterretning, og at der blive rettet op på forholdene – også de steder, hvor vi endnu ikke har konstateret problemer," siger Lars Toft Pedersen, tilsynschef i Arbejdstilsynet.

Han fortæller, at tilsynet har skruet bissen på, fordi der 15 steder i Jysk-kæden er konstateret sløseri i forhold til arbejdsulykker.

Røde og gule smileys

Arbejdstilsynet oplyser, at det kan blive relevant at pålægge Jysk at købe rådgivning i hvordan medarbejderne håndterer møblerne korrekt.

11 af smileyerne, som Jysk har fået, er røde. 13 er gule.

Til sammenligning har Netto, der har 404 butikker i Danmark blot fået to gule smileys.

Ledelsesansvar

Tilsynet slår fast, at medarbejderne i Jysk arbejder under fysisk uansvarlige forhold, og ledelsen langt fra i tilstrækkelig grad forebygger ulykker.

"Tallene taler deres eget sprog. Det er bekymrende mange arbejdsmiljøproblemer, som ledelsen må se af at få rettet op på," siger Arbejdsmedicineren Erik Jørs, der er afdelingslæge og chef for Arbejds- og Miljømedicinsk klinik, på Odense Universitets Hospital.

Misforhold

HR-direktør Jan Verhoek erkender, at der er et stykke vej igen, før virksomheden kan kalde sig en sund arbejdsplads.

"Der er et misforhold, som der skal rettes op på, og det arbejder vi hver dag hårdt på," siger han.

Ingen butikker bør, ifølge Jysk, få en sur smiley.

"Arbejdstilsynet har fundet problemer i alt for mange butikker. Det er ikke er godt nok, men vi har iværksat en lang række initiativer for at løse problemerne. Medarbejderne skal have det godt."

Hvad hjælper det, at medarbejderne ikke ryger eller bliver udsat for passiv rygning, når de risikerer at få rygskader og hold i nakken?

"Initiativet omkring rygning er en isoleret problemstilling, som ikke udelukker, at vi arbejder hårdt på at arbejdsmiljøet generelt er sundt."

Jysk oplyser, at der bl.a. investeres i vareelevatorer, så medarbejder ikke skal bære, løfte og skubbe varerne. Og kæden flytter butikker med trange kår til nye lokaler.