Flere virksomheder skal over på borgernes hænder. Sådan lyder kravet fra flere røde partier på arbejdernes internationale kampdag. Arkivfoto. Foto: Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Rødt pres på S: Borgerne skal have magten i flere private virksomheder

1. maj 2019
Ejerskabet af flere private virksomheder skal flyttes til forbrugere og lønmodtagere for at bekæmpe klimaforandringer og voksende ulighed. Det er opfordringen på arbejdernes kampdag fra flere røde partier, der vil have en ny S-regering til at nedsætte en kommission efter valget. Rendyrket socialisme, lyder det fra LA, mens Socialdemokratiet ikke afviser ideen.

En ny S-regering bør sikre, at flere private virksomheder i fremtiden ejes af forbrugere og lønmodtagere. Sådan lyder opfordringen på arbejdernes kampdag fra flere oppositionspartier på Christiansborg, skriver Politiken onsdag.

- I andre lande ser vi en vækst i forbrugerejede og fællesejede virksomheder, men det er, som om vi i Danmark ikke er kommet med på den bølge endnu, siger Enhedslistens chefstrateg, Pelle Dragsted, til Politiken.

I dag er eksempelvis Coop, Nykredit og Danish Crown ejet af forbrugerne. Hvis det står til Enhedslisten, SF og Alternativet skal flere virksomheder på samme vis drives af forbrugere og medarbejdere. Det vil gøre det lettere at håndtere klimaforandringer, økonomisk ulighed og mistillid til det politiske system, siger Pelle Dragsted.

- I dag er der meget få mennesker, som beslutter, hvordan og hvor meget virksomheder skal investere i klima og voksende ulighed. Det skal ikke overlades til en lille økonomisk elite, men i stedet overdrages til almindelige mennesker, siger han.

Opfordringen markerer en skillelinje i dansk politik. Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille fra Liberal Alliance kalder ideen for »rendyrket socialisme«:

- Staten skal ikke blande sig i ejerskab af virksomheder. Det her er udtryk for, at man vil prøve at indføre en form for socialisme ad bagdøren, og det synes jeg ikke er nogen rar tanke.

Socialdemokratiet er grundlæggende positiv over for ideen om at udbrede fællesskabsejede virksomheder:

- I den udvikling, hvor kapital og ejerskab koncentreres på stadig færre hænder, bør staten spille en aktiv rolle i, hvordan man kan modvirke de tendenser«, siger Peter Hummelgaard (S) til Politiken.

Finansminister Kristian Jensen (V) fremhæver, at det allerede i dag er let at oprette fællesejede virksomheder, og mener ikke, at staten skal blande sig yderligere.

- I stedet for at stille forslag om det skulle Pelle Dragsted bare tage at gå ud og starte en virksomhed«, siger Kristian Jensen.