Rødt flertal vil fælde ulovlige østarbejdere

5. sep 2011, 22:30
Sager om udenlandsk arbejdskraft samler støv hos Skat og Politi. Oppositionen lover ny tværgående kontrolenhed. DF bakker op.

Tusindvis af østeuropæiske arbejdere arbejder ulovligt i Danmark og forringer konkurrenceevnen for danske virksomheder.

Lemfældig kontrol og dårlig kommunikation mellem myndighederne gør det let for de udenlandske firmaer at slippe ustraffet fra skattefusk, underbetaling og manglende registrering.

Men det skal en ny kontrolenhed ændre på, hvis regeringsmagten skifter hænder efter valget.

Pris: 70 mio kroner

Oppositionen er enige om at oprette en tværfaglig kontrolenhed mellem Arbejdstilsynet, Skat, Politiet samt Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Det 70 millioner kroner dyre initiativ skal skrue op for kontrollen med ulovlig og forkert registreret arbejdskraft.

"Det er helt ude i hampen, at danske virksomheder bliver udkonkurreret af ulovlige virksomheder, fordi vores myndigheder ikke kan snakke sammen," siger Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Torben Hansen.

Halvdelen har rod i papirerne

15.000 østeuropæiske arbejdere knokler i øjeblikket på danske byggepladser. Over halvdelen har rod i papirerne eller arbejder ulovligt i Danmark, vurderer BAT-kartellet, der er en sammenslutning af syv LO-forbund.

Sidste år vedtog Folketinget en række stramninger i brugen af det såkaldte RUT-register, der pålægger virksomheder at registrere brug af udenlandsk arbejdskraft.

Men ifølge BAT-kartellet fører manglende kontrol med oplysningerne nu til, at registret nærmest tjener som en blåstempling af udenlandske virksomheder.

"Man kan indtaste de oplysninger, man vil, og det bliver stort set ikke kontrolleret," siger Palle Bisgaard fra BAT-kartellet.

Systemets manglende effektivitet skyldes, at de forskellige kontrolenheder ikke taler nok sammen, mener han.

"Vi har mange eksempler på, at Arbejdstilsynets efterforskning ender hos politiet - og så sker der ikke en skid. Og det samme er tilfældet hos Skat, der som bekendt heller ikke har for mange ressourcer," siger Palle Bisgaard.

Regeringen afviser mere kontrol

Regeringspartierne samt Dansk Byggeri afviser, at der skulle være behov for en ny kontrolenhed.

"Der er allerede et godt samarbejde mellem myndighederne. Det kan altid blive bedre, men der er ingen grund til at nye myndighedsinstanser," siger beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) til Politiken.

Regeringspartierne og Dansk Byggeri mener, at stramningerne af RUT-registreret skal have en chance for at slå igennem, før der vedtages nye initiativer.

Hvis ikke regeringen vinder valget, må de borgerlige partier dog med stor sandsynlighed byde den nye kontrolenhed velkommen. Det viser en rundringning blandt arbejdsmarkedsordførerne foretaget af Avisen.dk.

"Det er en udemærket idé at styrke koordinationen mellem myndighederne. Så længe det ikke fører til nyt bureaukrati eller gør det vanskeligere for virksomheder at rekruttere udenlandsk arbejdskraft, bakker vi op om forslaget," siger Morten Østergaard (R).

DF bakker oppositionen op

Også regeringens støtteparti har fået nok af østeuropæere, der svindler på danske byggepladser.

"Vi så gerne, at kontrollen ved grænsen var så stærkt, at de slet ikke kom ind, men bedre kontrol siger vi da heller ikke nej til," siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti.

Bent Bøgsted tvivler dog på, at venstrefløjen agter at vedtage den nye kontrolenhed, fordi det kræver, at de bryder forliget omkring den såkaldte Østaftale.

Men den barriere eksisterer ikke ifølge Socialdemokraterne.

"For det første opfatter vi den nye kontrolenhed som et supplement til de eksisterende aftaler. Og ford et andet må det være i et samlet folketings interesse at sikre sig, at danske virksomheder kan konkurrere på lige vilkår," siger arbejdsmarkedsordfører Torben Hansen.