Rød sparefinte gør ondt på ham i kedeldragten

18. jun 2013, 11:45
80 procent af Dansk Metals medlemmer kan blive tvunget til at vente på vigtige kurser, hvis regeringen gennemfører planlagt besparelse. Ny analyse bekymrer forligsparti.

Smede, maskinarbejdere og automekanikere bliver særligt hårdt ramt, hvis regeringen og Enhedslisten som planlagt gennemfører omfattende besparelse på kurser til arbejdsløse.

Det viser en analyse som Dansk Metal har gennemført blandt knap 2.000 ledige metal-folk, der i 2012 udnyttede retten til seks ugers selvvalgt uddannelse.

"Jeg betragter det som en katastrofe. Det er en alvorlig forringelse for vores medlemmer, som har gjort stort brug af den selvvalgte uddannelse," siger Torben Poulsen, der er leder af Metal A-kasse.

For at finansiere en del af redningsplanen for udfaldsramte dagpengemodtagere har regeringen og Enhedslisten besluttet, at retten til seks ugers selvvalgt uddannelse først skal gælde efter fire måneders ledighed.

Det vil ramme otte ud af ti medlemmer af Dansk Metal, som ifølge analysen gør brug af selvvalgt uddannelse inden for de første fire måneders ledighed.

Kursus sikrede Lars arbejde

Mindst 1.500 Metal-folk vil årligt blive tvunget til at vente mindst fire måneder, før de kan komme på kurset, viser analysen.

En af dem, der har draget fordel af et hurtigt kursus, er den 54-årige maskinarbejder Lars M. Johansen, for hvem et svejsekursus udgjorde smutvejen til et nyt job.

”Uden kurset havde jeg ikke fået det job. Jeg kunne ikke det, de krævede,” siger Lars M. Johansson. Læs hele hans historie her.

Krav om undtagelse af kurser, der virker

Dansk Metal opfordrer nu Enhedslisten og regeringen til at besinde sig.

"Det er godt nok mærkværdigt, at man skal kvalificere sig via fire måneders ledighed til uddannelse og opkvalificering, som bringer én hurtigere tilbage i job," siger Torben Poulsen.

Konkret ønsker fagforeningen en liste over kurser, som er undtaget fra fire måneders-reglen.

"Tåbeligt ikke at bløde op"

På listen skal være de kurser, der har særligt gode resultater i forhold til at sende ledige i job.

"Vi taler ikke om pedirørkurser. Vi taler om kurser, der direkte hjælper folk til job," fastslår a-kasselederen, og uddyber:

"Vi håber at bringe så meget fornuft ind i det politiske system, så vi i hvert fald får blødt op. Alle kan jo forstå, at det er tåbeligt, hvis man ikke åbner der, hvor der er en direkte effekt på folks jobsituation."

Torben Poulsen fremhæver, at især en række svejsekurser udgør en direkte adgangsbillet til nyt job for mange af hans medlemmer.

Budskabet fra Dansk Metal understøttes af en større analyse foretaget for Arbejdsmarkedsstyrelsen af Rambøll, som for halvandet år siden slog fast, at netop medlemmer af Dansk Metal og andre faglærte er blandt de faggrupper, som drager størst nytte af den selvvalgte uddannelse.

Enhedslisten vil lægge pres på minister

Enhedslisten er ene i Folketinget om at støtte regeringen i vedtagelsen af den nye redningsplan for forliste dagpengemodtagere.

Her erkender arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl, at finansieringsmodellen ser ud til at få større konsekvenser, end han havde forventet.

"Det er flere personer, som bliver ramt, end jeg havde regnet med. Så det er godt, Dansk Metal har lavet den her undersøgelse," siger han.

Han vil derfor allerede på fredag tage problemet op med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Især forslaget om at undtage særligt effektive kurser fra fire måneders-kravet, ser han positivt på.

"Positivlister er en rigtig god idé. Så det må vi se, om vi kan få igennem," lyder det fra Christian Juhl.

Regeringen skal finde over 300 millioner kroner i år og næste år for at forlænge uddannelsesydelsen, som menes at redde forsørgelsesgrundlaget for omkring 5.000 ledige.

Forlængelsen af uddannelsesydelsen - og dermed den omfattende besparelse på selvvalgt uddannelse - ventes vedtaget i Folketinget inden udgangen af juni.