Rød baron brugte underbetalte rengøringsdamer

1. mar 2010, 05:45
Den biodynamiske godsejer Ivan ReetzThott havde polakker til discountpris. Han sender aben videre til sin mellemmand, der nu har betalt stor erstatning.

Selv om baron Ivan Reedtz-Thott fra Faxe på Sydøstsjælland sælger biodynamiske grøntsager og støtter den lokale socialdemokrat, er der en bagside af baronens forretning:

De polske kvinder, der i sommer gjorde rent på hans fire-stjernede Feddet Camping ved Præstø Fjord, blev snydt for overtidsbetaling, feriepenge og løn.

Det fremgår af et stort forlig, som 3F har indgået med mellemmanden, der formidlede rengøringsdamerne til Ivan Reedtz-Thott. Firmaet Solidt Håndværk erkender, at de 10 polske kvinder er blevet underbetalt, og han har derfor betalt 75.000 kroner i bod til 3F.

Mellemmand chokeret

Baronen selv slipper for at betale noget, fordi de polske kvinder ikke var ansat af ham direkte. Men han var dog fuldt ud bevidst om, at polakkerne blev snydt i stor stil, fastslår direktør i Solidt Håndværk Anders Jacobsen, der altså var manden, der i første omgang underbetalte kvinderne.

"Jeg er chokeret. Enhver kan sige sig selv, at den pris kun kunne lade sig gøre, hvis de ikke fik løn ifølge overenskomsten," siger Anders Jacobsen.

Da Anders Jacobsen aftalte en overenskomst med 3F, bad han samtidig Feddet Camping om at betale mere for rengøringen, fordi den aftalte pris var så lav, at timeprisen, baronen betalte, reelt var mindre end lønnen ifølge overenskomsten. Det afviste ledelsen på campingpladsen. Med andre ord har baronen været klar over, at kvinderne blev snydt, mener mellemmanden.

Skidt, at han går fri

Ivan Reedtz-Thott vil ikke afvise, at direktøren i Solidt Håndværk har fortalt ham, at polakkerne blev underbetalt, men siger:

”Vi har ikke anet, hvad de har fået i løn. Det er selvfølgelig et problem, og derfor er vi også holdt op med at bruge dem," udtaler Ivan Reedtz-Thott.

Men den holder ikke, mener fagforeningen, der har ført sagen.

"Baronen er velvidende om, at der bliver snydt," siger Per Thomsen, formand for 3F i Østsjælland:

"Derfor har jeg det skidt med, at han går fri. Det burde være ham, der er ansvarlig for, at de folk, der arbejder på hans campingplads, ikke bliver underbetalt. Så han ikke bare kan lukke øjnene for underbetaling," siger Per Thomsen.

”Hot” tema i forhandlinger

Lige nu forhandles en lang række overenskomster. Flere fagforeninger ønsker sig en værn mod "løndumping", så ansvaret for snyd ender hos hovedentreprenøren. Det har arbejdsgiverne meget klart afvist.

Men i kulissen står politikere fra oppositionen og Dansk Folkeparti klar, hvis fagforeningerne og arbejdsgiverne ikke kan blive enige.