Roden Sveinn blev reddet af cykelsmeden

12. maj 2012
Virksomheder med under 20 ansatte spiller en langt større rolle, når ledige skal hjælpes i gang.

Der er grøde i landets enorme underskov på flere end 100.000 små virksomheder.

Så meget, at de mindste af dem tager imod ledige i løntilskud og virksomhedspraktik som aldrig før.

Allerbedst er de i Kerteminde Kommune, hvor hver fjerde af de allermindste virksomheder haft løntilskud eller virksomhedspraktikanter.

"Vi er en lille kommune, så vi kender mange af de lokale virksomheder. Det er med til at skabe den nødvendige tillid,"  siger Dorte Dabelsteen, myndighedschef i Kerteminde Kommune.

Det er den 19-årige Sveinn Gudbergsson et levende bevis for. Ham vender vi tilbage til.

Tredoblet på to år

Mens det på landsplan var under fire procent af virksomheder med op til fire ansatte, der havde kolleger i løntilskud eller virksomhedspraktik i 2009, så var det i 2011 mere end tre gange så mange.

Det viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, som Avisen.dk har analyseret.

Virksomhedspraktik er typisk, at den ledige arbejder gratis i fire uger, mens man får fuld løn i et løntilskudsjob. Til gengæld får arbejdsgiveren en del af lønudgiften refunderet af det offentlige.

Det er godt nyt, at de små virksomheder kommer på banen. For dem der er nemlig langt flere små ned store virksomheder i Danmark. Faktisk er der under 20 ansatte på 110.000 danske arbejdspladser.

Topper i Kerteminde

Udover et godt kendskab til de lokale virksomheder, så peger Dorte Dabelsteen fra Kerteminde også på en trist årsag til, at kommunen har rekord i at få virksomhederne på banen.

"Vores arbejdsløshed er blandt landets højeste, så vi har haft stort fokus på at følge de ledige ud på arbejdsmarkedet," siger Dorte Dabelsteen, som er myndighedschef i Kerteminde Kommune.

Ud til virksomhederne

Der har været god brug for den tillid for særligt efter lukningen af Lindø-værftet har Kerteminde været blandt de kommuner, hvor arbejdsløsheden er højest.

"Det har været lidt op ad bakke, men vi har gjort meget for at komme ud og tale med virksomhederne," siger Dorte Dabelsteen.

Chance hos cykelhandleren

En af dem, der har fået en chance hos en virksomhed er Sveinn Gudbergsson fra Munkebo. Han blev lukket ind i varmen hos den lokale cykelhandler Fri BikeShop.

”Jeg klarede mig ikke så godt i skolen. Det var rigtig svært at sidde stille og høre efter. Det har betydet rigtigt meget for mig at komme et sted, hvor jeg kunne bruge mine hænder,” siger han.

For Sveinn Gudbergsson har det betydet en uddannelse som cykelsmed og fast arbejde i butikken Fri BikeShop i Munkebo.

Flere skal have en chance

For ejeren Jes Larsen  handler det om at være med til at give flere en chance.

”Hvis der skal ske noget, så skal vi alle sammen være til at gøre noget,” siger han.

Jes Larsen mener, at en rigtig arbejdsplads kan give noget særligt til dem, der har det svært på arbejdsmarkedet eller i skolen.

Får success'er

”De får rigtig mange success'er her. Deres arbejde betyder noget for kunderne. De får også en anden rolle i lokalsamfundet. Når de har lavet gamle fru Hansens cykel, og de møder hende i Brugsen, så hilser hun,” siger Jes Larsen.

Han mener, at der generelt er blevet plads til dem, der falder lidt udenfor.

”Førhen så var det jo meget normalt, at der kunne gå nogle lidt skæve eksistenser og feje. Det er næsten væk nu. Så der er ingen tvivl om at vigtigt at få flere arbejdspladser til at hjælpe til,” siger Jes Larsen.

Privat løntilskud virker bedst

Tallene fra Arbejdsmarkedsstyrelsen siger ikke noget om, hvilken størrelse virksomheder, det er bedst at komme ud i.

Til gengæld viser tallene, at virksomhedspraktik og løntilskud virker langt bedre i private virksomheder end hos det offentlige.