Det giver mig en glæde både at spille for en masse mennesker til en koncert og at være med til at helbrede dem på et sygehus, siger sygeplejersken, Roberto Falcone. Foto: Privat

Sygeplejersken Roberto spiller violin for patienterne: Min musik lindrer smerten

16. jul 2019
Sygeplejersken Roberto Falcone giver patienterne på Nykøbing Falster Sygehus en særlig lindrende oplevelse. Han spiller violin for dem.

Når den nyuddannede sygeplejeske Roberto Falcone får fri fra sit job på akutafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus,  tager han tit sin violin frem og spiller for de patienter, der har lyst til at lytte til musik. Og som en professionel solist, der har spillet i hele verden, har Roberto Falcone et særligt mål med musikken.

- En god og professionel musiker spiller ikke for at underholde. Det er ikke for sjov, når jeg spiller. Jeg spiller for at distrahere fra slemme situationer og for at fremme positive tanker hos patienterne. Det hjælper på humøret, og forskning viser, at det kan lindre smerter, siger Roberto Falcone.

MUSIK DER LINDRER 🎼 Sygeplejersken Roberto har spillet violin på Akutafdelingen på Nykøbing F. Sygehus 🎻 Udover at være...

Han har spillet professionelt, siden har var 15 år og er tildelt tre solistdiplomer: Et fra Schweiz og to fra Italien, hvor Roberto Falcone oprindeligt kommer fra. Overgangen fra en karriere som kammermusiker til sygeplejeske var ikke lang for den 48-årige nord-italiener.

- Jeg har altid været interesseret i at møde og interagere med mennesker. Det giver mig en glæde både at spille for en masse mennesker til en koncert og at være med til at helbrede dem på et sygehus, siger Roberto Falcone.

Levende musik gør forskellen 

Det hele begyndte, da han var i praktik på en mave-tarm afdeling, hvor han fik lov til at spille for nogle af patienterne og med det samme kunne se effekten. Det virkede som en ekstra form for omsorg, at der stod et menneske og spillede foran patienten.

- Levende musik giver en bedre atmosfære og gør folk gladere. Mange er bange, når de bliver indlagt, og man kan få nogle eksistentielle spørgsmål, der kan være svære at svare på, men musikken er et sprog, hvor man kan finde svar på det, siger han.

Tidligere har Roberto Falcone været vikar på et plejehjem, hvor han også spillede for beboerne. Han mærkede, hvordan musikkens sprog kunne hjælpe med at finde smilene frem.

- Når jeg spillede gamle sange, som beboerne kendte, så var det et sprog, der hjalp dem med at tænke på gode minder i stedet for på den tunge situation og i nogle tilfælde uhelbredelige sygdomme, siger han.

Patienter er ikke de eneste, der får noget ud af musikken, har Roberto Falcone opdaget. Personalet smiler, når de hører musikken, og de pårørende får også hjælp.

- Familie og bekendte til de syge bliver konfronteret med en enorm byrde, som det kan være svært at vide, hvad man skal gøre med. Her kan musikken også hjælpe. Musikken er altså et godt redskab, men det er selvfølgelig ikke et medicinsk remedie. Det kan indgå i en stor helhed, siger han.

Vivaldi virker bedst

Efter at have spillet for patienterne i et par år har Roberto Falcone fundet ud af, hvilken musik der virker bedst på patienterne: Vivaldis 'forår' fra De Fire Årstider.  

- Den er mere glad, den handler jo om foråret og nyt liv. Men til tider virker det også, hvis jeg spiller noget melankolsk, for så kommer tårene frem, siger han.

Den musikelskende sygeplejerske mener også, at hans italienske baggrund er med til at få glade minder frem hos patienterne

- Når de hører mig tale, kan det nemt frembringe minder om en anden og bedre tid fyldt med solskin, god mad og rødvin. Det kan være minder fra en god ferie. Men det varierer meget fra patient til patient, hvilke følelser jeg fremmer, og det skal jeg selvfølgelig være opmærksom på, understreger Roberto Falcone.

Det er sjældent, at patienter ikke vil lytte til ham, men det respekterer selvfølgelig. Faktisk ser mange patienter musikken som en ekstra ydelse, som sygehuset giver. 

- Jeg drømmer om, at vi kan tilbyde vores patienter levende musik mere kontinuerligt. Sygehusene udviser allerede interesse, så jeg håber, at musikken  en dag en fast del af patienternes oplevelse, siger Roberto Falcone.