Ritt B.: Købesex er forkasteligt

4. dec 2009
Københavns Kommune mener, at klimatopmøde giver øget efterspørgsel efter prostituerede. Nej, siger ekspert. Men miljøet er blevet hårdere, lyder det fra hotelkæde.

”Vær bæredygtig: Køb ikke sex!”

Så klokkeklart er det budskab, som 160 københavnske hoteller i de kommende dage modtager fra overborgmester Ritt Bjerregaard (S). Og ordlyden er ikke til at tage fejl af:

Hotelejerne opfordres til ikke at formidle kontakt mellem kunder og prostituerede under FN’s klimatopmøde COP15. Og de opfordres samtidig til at uddele kommunens kampagnemateriale om ikke at købe sex under COP15, der forventes at få omkring 30.000 deltagere.

"Som overborgmester har jeg en forpligtelse overfor hvilket billede af København, der vil tegne sig under topmødet. Og jeg synes, det er forkasteligt, at man kan købe en kvinde til sex. Et flertal på rådhuset er enige om at have et etisk kodeks på det her område. Så må regeringen selv stå for deres holdning," siger overborgmesteren, der er bekendt med, at regeringen ikke igangsætter særlige initiativer i forbindelse med topmødet.

Øget efterspørgsel

Udover brevet til de københavnske hotelejere, har Ritt Bjerregaard også sendt en skrivelse ud til de omkring 500 deltagere i hendes eget borgmester-topmøde "Climate Summit for Mayors".

Her fastslår hun bl.a., at erfaringer viser, at efterspørgslen på prostituerede øges under topmøder.

Men det afvises af Servicestyrelsen, der årligt foretager beregninger af, hvor mange kvinder, der arbejder som prostituerede.

Dokumentation mangler

Det er også Servicestyrelsen, der rådgiver regeringen i spørgsmål på området.  Og konsulent Mogens Holm Sørensen mener, at Københavns Kommune i denne sammenhæng formidler holdninger frem for fakta.

"Der er intet videnskabeligt belæg for at tale om en stigende efterspørgsel på prostituerede i forbindelse med topmøder. Jeg er ikke stødt på undersøgelser, der indeholder en sådan dokumentation. Man er fri til at tro og mene, hvad man vil. Men vi er ikke bekendt med nogen konkret viden," siger han.

GO-cards mod købesex

Andre steder er der dog stor opbakning til kommunens initiativ.

I Reden International, der hjælper udenlandske prostituerede, er lederen Vibeke Lenskjold på linje med Ritt Bjerregaard. 

Organisationen er derfor klar med en række GO-cards, der på samme måde opfordrer klimatopmøde-deltagerne til ikke at købe sex i København under topmødet.

Og også udviklingsdirektør i Wonderful Copenhagen, Peter Rømer Hansen, er positiv overfor udspillet.

"Vi er imod sexturisme i alle dens afskygninger. Det er et fint at sende en opfordring ud til byens hoteller om at holde prostitutionen for døren."

På Vesterbro, hvor den åbenlyse prostitution er allerværst, er en række hoteller, andre erhvervsdrivende og beboere gået sammen om en kampagne, der skal tydeliggøre overfor politikerne, at miljøet den seneste tid er blevet meget hårdere.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Flere gæster har tilkendegivet, at de trods en god hoteloplevelse, ikke vil besøge os igen, da de meget voldsomt passes op af desperate prostituerede på den aggressive måde som nu er hverdagen, siger Sandra Plesner Winert, der er indehaver af Hotel Guldsmeden-gruppen til Takeoff.dk.

Klokkeklart svar

Med sit initiativ går Ritt Bjerregaard altså direkte imod regeringens strategi.

Det blev klart, da Enhedslistens Line Barfod, medlem af Folketingets socialudvalg, i oktober stillede spørgsmål om, hvilke initiativer regeringen ville tage for at sikre, at klimatopmødet ikke førte til øget prostitution.

"Det klokkeklare svar fra regeringen var, at der intet særligt skulle gøres på det her område. Så det er rigtig godt, at Københavns Kommune nu melder klart ud til topmøde-gæsterne," siger Line Barfoed.