Det er forventningen, at beskæftigelsesministeren præsenterer en løsningsmodel for risikogrupper på et møde onsdag. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Nu sættes slutspurten ind: Løsning for risikogrupper kan findes i sygedagpengesystemet

12. maj 2020, 14:40
Onsdag morgen mødes politikerne til afgørende forhandlinger om en løsning til risikogrupper. Løsningen kan fortsat findes i sygedagpengesystemet, forklarer kilder til A4 Arbejdsmiljø.

Tålmodigheden er ved at være opbrugt.

For tre uger siden aftalte regeringen og Folketingets parter at afsætte en pulje på 200 millioner kroner til at hjælpe sårbare ansatte, der kan blive alvorligt syge ved smitte med coronavirus.

LÆS OGSÅ: Sosuen Helle frygter at smitte sin syge mand: ”Rædselsfuldt at gå på arbejde”

Men forhandlingerne om at finde en løsning for risikogruppen står i stampe på Christiansborg.

Tirsdag eftermiddag er beskæftigelsesordførerne dog blevet indkaldt til nye forhandlinger, der finder sted onsdag morgen.

Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, mener, at det haster med at finde en løsning.

- Beskæftigelsesministeren skulle have set på lønkompensation til risikogrupperne for to måneder siden. Det er helt malplaceret, at det først kommer nu, hvor vi er fuld gang med at genåbne samfundet, siger Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører i Dansk Folkeparti, til A4 Arbejdsmiljø.

Nu skal vi ud over stepperne, og der skal findes en løsning nu. Der er folk ude i virkeligheden, der skal have ro på, så de ved, hvad de har at rette sig efter.
Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører (SF)

Beskæftigelsesordfører i Radikale Venstre, Samira Nawa, er også utålmodig.

- Jeg forstår godt den frustration, der er hos de mennesker, der er i risikogruppen og blandt de pårørende. Folketinget har bevist, hvor hurtigt vi kan arbejde, hvis vi virkelig vil. Nu er det over tre uger siden, at vi landede en aftale om at bruge 200 millioner kroner på det her, og vi har endnu ikke fundet en løsning. Det er vigtigt for os, at en løsning også inkluderer pårørende, siger hun.

Forventer skitse til model

SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, forventer, at ministeren møder op til mødet i morgen med en løsningsmodel.

- Nu har vi ventet længe på det. Der har været lange diskussioner om, hvordan vi skal afgrænse risikogruppen. Nu skal vi ud over stepperne, og der skal findes en løsning nu. Der er folk ude i virkeligheden, der skal have ro på, så de ved, hvad de har at rette sig efter, siger Karsten Hønge.

LÆS OGSÅ: Frygter smitte: Ansatte i risikogruppe siger deres job op

Sundhedsstyrelsen fik forud for udmøntningen af puljen på de 200 millioner kroner til opgave at afgrænse, hvilke risikogrupper der er særligt udsatte. Denne præcisering blev offentliggjort mandag i sidste uge, og nu er det op til Peter Hummelgaard at komme med et udspil til en løsning.

Findes løsningen i sygedagpengesystemet?

Mange bolde har været i luften under de hidtidige forhandlinger. Alt lige fra en lønkompensationsordning, hvor risikogrupper kan blive sendt hjem med løn, til en kompensationsordning i sygedagpengesystemet.

Det sidste er fortsat en mulighed, forklarer Samira Nawa.

- Vi er flere, der har peget på en løsning i sygedagpengesystemet. Ved at kompensere risikogrupperne og deres pårørende ved hjælp af sygedagpengesystemet, skal man ikke opfinde et nyt system, siger hun.

Nu har vi ventet i snart fire uger, og jeg forstår simpelthen ikke, hvad politikerne venter på. Det ligner en stor syltekrukke.
Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer

Bent Bøgsted venter på et udspil fra regeringen.

- Vi ved ikke, hvad regeringen vil, om de vil sende dem hjem med fuld løn eller på dagpenge. Men det er også vigtigt at huske, at mange af dem, der er i risikogrupperne, vil slet ikke benytte sig af muligheden for ikke at arbejde. Men dem, der er utrygge, skal have mulighed for kompensation, siger han.

Minister: Løsning inden for få dage

I slutningen af marts vedtog Folketinget en ændring af sygedagpengeloven, der gør det muligt for arbejdsgivere at sende en medarbejder hjem i karantæne, hvis denne eksempelvis har været i kontakt med en corona-smittet borger. En hjemsendelse kan også finde sted, selvom den pågældende medarbejder ikke udviser symptomer på smitte.

Lovændringen omfattede dog ikke kronisk syge eller andre risikogrupper, der risikerer lange hospitalsindlæggelser, hvis de smittes med coronavirus. Arbejdsgiverne har med andre ord ikke mulighed for at sende denne gruppe hjem forebyggende.

Netop dette element med en sygedagpengeløsning for risikogrupper har igen været oppe og vende i forhandlingerne.

Hvor det hele ender, vides endnu ikke, men tirsdag bedyrede Peter Hummelgaard, at han forventer en løsning inden for få dage.

I Danske Handicaporganisationer har man længe efterspurgt en afklaring, og her frygter man det værste.

- Nu har vi ventet i snart fire uger, og jeg forstår simpelthen ikke, hvad politikerne venter på. Det ligner en stor syltekrukke, siger Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer.