atfoto
På trods af, at tilsynet i 2019 havde flere midler til tilsynsindsatsen end i 2017, brugte de i 2019 det samme antal lønkroner på at give én reaktion. Foto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix/arkiv

Langer ud efter Arbejdstilsynet: 'Tænder røde lamper'

7. dec 2020, 20:00
Rigsrevisionen kritiserer i en ny beretning Beskæftigelsesministeriets evne til at sikre en positiv udvikling i Arbejdstilsynets effektivitet, når de er på besøg på virksomheder. Minister vil drøfte kritikken på et møde med Folketingets partier på mandag.

Arbejdstilsynet var mere effektiv med at slå ned på overtrædelse arbejdsmiljøreglerne i 2017 end i 2019.

Sådan lyder konklusionen i en ny beretning fra Rigsrevisionen om Arbejdstilsynets tilsynsindsats.

I beretningen får Beskæftigelsesministeriet kritik for ikke at have sikret en positiv udvikling i Arbejdstilsynets tilsynseffektivitet.

LÆS OGSÅ: Sådan vil Sine Frederiksen føre Arbejdstilsynet ind i en ny æra

På trods af, at tilsynet i 2019 havde flere midler til tilsynsindsatsen end i 2017, brugte det i 2019 det samme antal lønkroner på at give én reaktion. Reaktioner – eksempelvis et påbud – gives til virksomheder, der har overtrådt arbejdsmiljøloven.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) tager kritikken til sig.

- Jeg noterer mig, at Rigsrevisionen konkluderer, at Arbejdstilsynet bruger mere tid på virksomhederne. Her er det relevant at huske på, at det politisk er besluttet, at besøgene også i stigende grad skal lægge vægt på dialog og vejledning for at forebygge ulykker. Det ændrer ikke på, at vi lytter til kritikken, som jeg vil drøfte med arbejdsmiljøkredsen på et møde mandag, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Beretningen tænder en række røde lamper
Christian Juhl, arbejdsmiljøordfører, Enhedslisten

Rigsrevisorerne konkluderer, at der er sket et fald i tilsynseffektiviteten på 10 procent siden 2017.

Revisorer køber ikke forklaring

Ifølge beretningen forklarer Arbejdstilsynet den negative udvikling med, at tilsynet i højere grad end tidligere gør brug af dialog og vejledning, når det er på besøg på virksomhederne.

Men det er der ikke dokumentation for at hævde, skriver Rigsrevisionen. Arbejdstilsynet opgør nemlig ikke tid brugt på dialog og vejledning, skriver Rigsrevisionen.

Tilsynseffektivitet

Forholdet mellem Arbejdstilsynets resurseanvendelse i form af lønkroner og tilsynsindsatsens resultat i form af reaktioner på overtrædelser af arbejdsmiljøreglerne.

Kilde: Rigsrevisionen

Rigsrevisionen analyse peger også på, at faldet i tilsynseffektiviteten skyldes, at tilsynet i dag giver færre reaktioner pr. tilsyn.

- Beretningen tænder en række røde lamper, siger Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl.

Han mener dog, at beretningen indeholder en række 'væsentlige svagheder'.

- Den forholder sig alene kvantitativt til Arbejdstilsynets aktivitet. Det vil sige, hvor mange virksomheder Arbejdstilsynet har besøgt, og hvor mange reaktioner det har affødt. Det giver ikke et dækkende billede af Arbejdstilsynets indsats, og det giver ikke et dækkende billede af årsagerne til den manglende effektivitet, udtaler Christian Juhl til A4 Arbejdsmiljø og fortsætter:

- Den svingende effektivitet skyldes først og fremmest den tidligere regerings ret alvorlige nedskæringer på Arbejdstilsynet.

Kritikken fra Rigsrevisionen kommer ikke bag på Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

- Vi har i flere år peget på samme problem. Det er ikke raketvidenskab. Vi har i mange år lagt pres på politikerne om at stoppe de mere end 10 års nedskæringer, fordi det helt naturligt fører til færre besøg, færre påbud og faldende tilsynseffektivitet, siger næstformand Morten Skov Christiansen, der er glad for, at der i sidste års politiske arbejdsmiljø blev afsat en treårig bevilling til tilsynet. 

Sætter lid til arbejdsmiljøforlig

Rigsrevisionen noterer sig, at de tilsynsførende i 2019 brugte 15 procent flere arbejdstimer ude på virksomhederne sammenlignet med 2016. På trods af faldende bevillinger i perioden 2016-19 er der tilsvarende sket et fald på 15 procent på alle tilsynsopgaver.

Det samlede antal tilsynsopgaver tæller blandt andet besøg på virksomheder, udarbejdelse af tilsynsrapporter, forberedelse og koordinering med Arbejdstilsynets callcenter.

 Peter Hummelgaard sætter sin lid til, at arbejdsmiljøaftalen kan rette op på Arbejdstilsynets effektivitet.

- Arbejdstilsynet har gennem en række år været udsat for besparelser. Derfor er det godt, at vi med den brede arbejdsmiljøaftale har afsat 460 millioner kroner, og vi vil på ingen måder afvise, at der er behov for flere penge, når vi ved, hvad de ekstra midler, der er afsat, betyder for området, lyder det fra Peter Hummelgaard.

Læs Rigsrevisionens beretning her.