Gav statens corona-opsporere mundkurv på

20200310-194130-L-1920x1280we
- Husk, at vi ikke udtaler os til pressen, lød budskabet indtil for nylig på en plakat med Rigspolitiets logo. Plakaten var hængt op i Jonstruplejren i Ballerup. (Arkivfoto) Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
15. jan. 2021 12.59
De ansatte har ret til at udtale sig om forhold på arbejdspladsen, så længe de ikke udtaler sig på vegne af selve myndigheden, slår professor fast.

I statens smitteopsporing er medarbejdere blevet bedt om ikke at udtale sig til pressen om arbejdspladsen. Det skriver Altinget.

LÆS OGSÅ: Kritik af kontrakter på Danmarks største testcenter: Ingen løn under sygdom

- Husk, at vi ikke udtaler os til pressen, lød budskabet indtil for nylig på en plakat med Rigspolitiets logo. Plakaten var hængt op i Jonstruplejren i Ballerup til skue for de omkring 400 medarbejdere, som hver dag opsporer coronasmitte i samfundet.

Men de ansatte har ret til at udtale sig om forhold på arbejdspladsen, så længe de ikke udtaler sig på vegne af selve myndigheden.

- Politiet må ikke pålægge deres ansatte at afstå fra at udnytte deres ytringsfrihed som privatpersoner, fastslår Carsten Henrichsen, professor emeritus ved Københavns Universitet, over for Altinget.

Torsdag kunne Altinget fortælle, at arbejdsforholdene i netop Jonstruplejren i december førte til, at mindst 59 fik konstateret covid-19.
Det blev bekræftet af Rigspolitiet selv, efter at flere anonyme kilder med daglig gang i lejren over for Altinget beskrev det som ”utrygt” at gå på arbejde. De er nemlig ansat som vikarer uden ret til løn under sygdom.

LÆS OGSÅ: 59 samlet i ét lokale: Vikarer i statens smitteopsporing smittet med corona

Rigspolitiet medgiver at have givet medarbejderne indtryk af et generelt forbud mod at udtale sig til pressen. Plakaten er derfor blevet taget ned.

- Det er korrekt, at der har hængt en plakat med den påskrift. Det skal der selvfølgelig ikke, og derfor tager vi den ned. Som offentligt ansat i en offentlig myndighed har man selvfølgelig ytringsfrihed ligesom alle andre, siger kommunikationsdirektør Anders Frandsen til Altinget.