Rigmand hiver murersvend i retten: "Jeg bliver helt tosset"

WaltherBardino
Walther Bardino og hans familie risikerer at miste deres hjem igennem 14 år, hvis de taber retssagen mod rigmanden Mogens de Lindes byggeselskab. Foto: Privat
27. dec. 2020 10.30
Murersvend Walther Bardino Munding har fået en opsigelse af byggemilliardæren Mogens de Linde, der ejer den kajplads, hvor Walther Bardino og hans families husbåd ligger. Den fagligt aktive murersvend mener selv, at opsigelsen bunder i organisationsforfølgelse.

Kære læser

Denne artikel blev oprindeligt bragt 17. juni 2020. I juledagene genpublicerer vi historier, som vores læsere har været særlig interesserede i i årets løb. Artiklen er åbnet uden betingelse om abonnement.

Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent.

Glædelig jul!

- Hvis vi taber den her, så ved jeg simpelthen ikke, hvad vi skal gøre. Det vil sende os fra hus og hjem. 

Sådan lyder ordene fra murersvend Walther Bardino Munding, der er den ene part i en opsigtsvækkende retssag om leje af en kajplads ved Krudtløbet i Københavns Havn, der starter i Københavns Byret i dag. 

LÆS OGSÅ: Se listen: Disse særlige grupper får 1.000 kroner i hånden

Sagen bunder i, at byggemilliardæren Mogens de Lindes selskab, Byggeselskab Mogens de Linde A/S, har opsagt den fagligt aktive murersvend fra den kajplads, som han og hans familie har lejet af selskabet siden 2006. Her ligger husbåden Katsimbalis, der har været familiens hjem i de seneste 14 år. 

Ifølge Walther Bardino er opsigelsen en straf for, at han er medlem af fagforeningen 3F, hvor han tidligere har arbejdet og stadig er aktiv. 

Opsagt efter kaffeinvitation

Historien begynder tilbage i 2016, hvor fagforeningen 3F havde rejst en række faglige sager mod en underleverandør på et af Mogens de Lindes byggerier, der ligger tæt på Walther Bardinos husbåd.

De faglige sager resulterede i, at firmaet Athene Byg, der drives af Mogens de Lindes søn Mikkel de Linde, måtte betale flere hundrede tusinde kroner i efterbetalt løn samt en bod for brud på blandt andet arbejdstidsregler. 

Walther Bardino og hans familie modtog opsigelsen af kajpladsen kort tid efter en episode, hvor Walther Bardino havde inviteret to fagforeningsansatte på kaffe, i forbindelse med at de var ude for at inspicere arbejdsforholdene på Mogens de Lindes byggerier. 

Aftenen efter kaffeinvitationen tog Mogens de Lindes søn, Mikkel de Linde, som på det tidspunkt boede på en husbåd ved siden af familien, fat i ham.

- Her fortalte Mikkel de Linde, at hvis hans far hørte om kaffeinvitationen, så ville jeg og min familie få opsagt vores kajplads, fortæller Walther Bardino.

De Linde-familien var i 2019 nr. 82 på Berlingskes liste over Danmarks rigeste familier med en samlet formue på 1,6 milliarder kroner.

Lydoptagelser afslører forbindelse til 3F

A4 Arbejdsliv har hørt lydoptagelser lavet af Walther Bardino, hvor Mikkel de Linde bekræfter, at samtalen mellem ham og Walther Bardino har fundet sted. På optagelserne kan man blandt andet høre følgende ordudveksling mellem Walther Bardino (WB) og Mikkel de Linde (MDL). 

WB: - Du har fortalt din far, at jeg inviterede dem (de 3F-ansatte, red.) på kaffe, og så blev jeg smidt ud. Det havde du jo forudset.

MDL: - Ja, det er jo klart, hvis vi slås med fagforeningen, og vi finder ud af, okay, der er et eller andet, så er det jo klart, at det er det, der sker. Det kan du vel selv regne ud.

Umiddelbart efter siger Mikkel de Linde dog, at han 'intet' har haft at gøre med, at Walther Bardino Munding er blevet opsagt fra sin kajplads. 

Jeg er aldrig blevet snuppet for noget, men jeg kan ikke snuppe en fagforening med tvang, det kan jeg ikke. Ikke med tvang, for så bliver jeg helt tosset
Mogens de Linde, bestyrelsesformand, Byggeselskab Mogens de Linde

- Så det kan du godt skyde fuldstændig væk, siger Mikkel de Linde. 

Han siger dog også til Walther Bardino, at 'han er havnet midt i en krig', med henvisning til, at murersvenden havde inviteret 3F-ansatte på besøg.

På lydoptagelsen prøver Walther Bardino at forklare Mikkel de Linde, at han ikke har været involveret i sagerne mod de Lindes firma. Det bliver mødt med følgende respons. 

- Det er jo også svært at tro på dig, når jeg så siger, at jeg har fortalt dig, at de (3F, red.) er efter mig personligt, og så inviterer du dem ind fucking lige foran øjnene af mig, siger Mikkel de Linde. 

'Fagforeninger ikke min kop te'

A4 Arbejdsliv har ligeledes hørt optagelser, hvor Mogens de Linde benægter, at opsigelsen af kajpladsen har noget at gøre med kaffeinvitationen eller hans faglige engagement i 3F. Under samtalerne drøfter Walter Bardino og Mogens de Linde muligheden for at lade Walter Burdino beholde sin kajplads.

Mogens de Linde kommer dog også med en række udsagn om fagforeninger. På lydoptagelserne siger han blandt andet, at 'fagforeninger ikke respekterer andre mennesker'.

- Selvfølgelig skal man betale skat, og man skal gøre det ene og det andet og det tredje, men den måde, de (fagforeningerne, red.) truer frem på, har ikke en skid med demokrati at gøre, det er nærmere anarki, lyder det fra Mogens de Linde på en af lydoptagelserne. 

Under en af samtalerne får Walther Bardino også at vide, at fagforeninger ikke er rigmandens 'kop te', og at hvis man er fagligt aktiv, så 'siger det noget om en'.

- Så respekterer man ikke andres mening. Jeg er aldrig blevet snuppet for noget, men jeg kan ikke snuppe en fagforening med tvang, det kan jeg ikke. Ikke med tvang, for så bliver jeg helt tosset, siger Mogens de Linde. 

Rigmands forklaring: Husbåd er gammel

Som A4 Arbejdsliv beskrev i juni sidste år, fik opsigelsen og de Linde-familiens udsagn om fagforeninger efterfølgende fagforeningen 3F til at tage indledende skridt mod at rejse en sag om såkaldt organisationsforfølgelse mod Mogens de Linde.

A4 Arbejdsliv kontaktede dengang både Byggeselskab Mogens de Linde A/S og bestyrelsesformand Mogens de Linde for at høre hans forklaring på, at Walther Bardino var blevet opsagt fra sin kajplads. 

Direktør i byggeselskabet Klaus Bendix Poulsen oplyste dengang, at han ikke havde nogen kommentarer, mens bestyrelsesformand Mogens de Linde ikke vendte tilbage på A4 Arbejdslivs henvendelser. 

Mogens de Linde har tidligere fortalt til Ekstra Bladet, at Walther Bardinos opsigelse blandt andet bunder i, at Katsimbalis ifølge rigmanden er et gammelt skib, som risikerer at forurene havnen, hvis det synker. 

Hvis vi taber i retten, så ved jeg kort sagt ikke, hvad vi skal gøre
Walther Bardino, murersvend

Rigmanden har dog aldrig udleveret ellers lovet dokumentation for den påstand, men oplyste til avisen, at han ikke havde yderligere at tilføje til sagen. 

A4 Arbejdsliv har ligeledes kontaktet byggeselskabets advokat Jens Jacob Halling for at få en kommentar til byretssagen, der starter i dag.

Jens Jacob Halling oplyser dog, at han ikke ønsker at kommentere den verserende retssag. 

Intet værd uden kajplads

På trods af, at opsigelsen fra Mogens de Linde kom for snart tre år siden, ligger husbåden Katsimbalis stadig ved kaj i havnen på Krudtløbsvej i København.

Derfor har Mogens de Linde nu trukket familien Bardino i retten for at få en dommers ord for, at de skal fjerne sig fra den havneplads, der har været deres hjem i mere end et årti. 

Hvis retten giver Mogens de Linde ret i, at opsigelsen af Walther Bardino er i overenstemmelse med loven, kan det betyde økonomisk ruin for den lille familie. En husbåds værdi afhænger nemlig i høj grad af beliggenhed, og derfor spiller kajpladsen en vigtig rolle.

Samtidig forklarer Walther Bardino, at han har investeret mere end en million kroner i husbåden. En investering, som med et fingerknips kan blive intet værd, hvis husbåden ikke har en kajplads. 

- Da vi overtog båden, var det en gammel udtjent fiskebåd. Vi har renoveret den fra top til tå. Det er virkelig hjerteblod det her, siger Walther Bardino. 

Samtidig vrimler det ikke just med kajpladser til husbåde i København. Derfor risikerer Walther Bardino og hans familie at stå i en situation, hvor det rent praktisk kan blive umuligt for dem at forsætte deres liv i København. 

- Vi arbejder begge to i København, og vores datter går i skole her. Hvis vi taber i retten, så ved jeg kort sagt ikke, hvad vi skal gøre. Det kan være, at vi bliver nødt til at banke en pæl i vandet et sted, som vores båd kan ligge ved, siger Walther Bardino. 

- Men vi har brug for vand og strøm ligesom alle andre mennesker, så jeg har meget svært ved at se en god løsning for mig, tilføjer den 35-årige murersvend. 

Advokat Eddie Khawaja, der fører sagen på vegne af Walther Bardino, bekræfter overfor A4 Arbejdsliv, at spørgmålet om Walther Bardinos faglige tilhørsforhold også er en del af retssagen. Eddie Khawaja tilføjer dog, at der er en række juridiske spørgsmål omkring opsigelsen, der ikke er i overensstemmelse med loven, og som ifølge advokaten gør opsigelsen ugyldig. 

Selv er Walther Bardino ikke i tvivl om, at hans opsigelse har rod i den tvist, der har været mellem Mogens de Linde og 3F. 

- Jeg er havnet i skudlinien i en krig, som jeg intet har med at gøre, og som risikerer at smadre min og min families liv fuldstændigt, siger Walther Bardino.

LÆS OGSÅ: Ledelsesekspert: Ingen medarbejdere har modstand mod forandringer, kun mod dårlig ledelse

- Man skal åbenbart stadig kigge sig over skulderen, hvis man vil være en del af en fagforening i Danmark. Det har jeg og min familie lært på den hårde måde. Jeg troede egentlig, at den slags hørte fortiden til.

Hvad er organisationsforfølgelse? 

På Arbejdsrettens hjemmeside beskrives organisationsforfølgelse med henvisning til Hovedaftalen fra 1973 (med ændringer pr. 1. januar 1993) mellem LO og Dansk Arbejdsgiverforening således i § 1:

- Da det er ønskeligt, at spørgsmål om løn og arbejdsvilkår løses gennem afslutning af kollektive overenskomster, eventuelt under hovedorganisationernes medvirken, forpligter hovedorganisationerne og deres medlemmer sig til hverken direkte eller indirekte at lægge hindringer i vejen for, at arbejdsgivere og arbejdstagere organiserer sig inden for hovedorganisationernes organisatoriske rammer.

- Som organisationsfjendtlig handling anses derfor forhold, hvorefter en af nærværende hovedaftale bundet part foretager handlinger rettet mod en anden part begrundet i organisationstilhørsforholdet og således ikke ud fra faglige motiver.

Kilde: Arbejdsretten