Riget opruster: 71 øksehug for at komme ind

11. feb 2010, 05:45
Frygt for desperate bandemedlemmer får Rigshospitalet til at sende besøgende i avancerede sikkerhedssluser.

”Glem det.”

Sådan lyder budskabet til folk, der af den ene eller anden grund vil i kontakt med  hårdt sårede bandemedlemmer, der bliver bragt ind på Rigshospitalets Traumecenter.

Belært af  en række voldsomme episoder i og udenfor Traumecenter, indfører ’Riget’ som det første hospital herhjemme avancerede og brudsikre personsluser, hvori besøgende skal godkendes, inden de får adgang til centret. Det sker for at øge sikkerheden for personale og patienter.

Skal forklare ærinde

En sluse fungerer som en slags telefonboks med brudsikkert glas og to døre. Ønsker man adgang, skal man træde ind på et felt i slusen. Både via kameraer og gennem ruderne kan personalet se folk an. De skal identificere sig og via mikrofoner forklare deres ærinde overfor personalet, som fra et kontrolrum kan afvise dem eller give adgang.

"Vi undgår at skulle i fysisk kontakt med de besøgende. Vi kan afvise folk med skumle hensigter og store flokke af pårørende, der er oprevne og aggressive. Så sluserne skaber tryghed for personalet," siger centrets daglige leder, overlæge Claus Falck Larsen.

Sluserne skal altså sikre, at patienter, der ofte er i livsfare, kun får besøg af få pårørende – og kun de mest relevante pårørende. Det kan være forældre og søstre i stedet for de kammerater, der i nogle tilfælde har skabt utryghed ved at være anmassende og højtråbende.

71 øksehug

Traumecenter, der behandler nogle af landets sværest tilskadekomne, har i to måneder haft besøg af teknikere. I denne uge er sluserne klar til brug.

"Det kræver 71 øksehug at lave et 40 centimeter stort hul i slusernes ruder," forklarer Bent Thygesen fra leverandøren af slusen, Dansk Passage Sikring.

"Sluserne skal sørge for forsinkelse, så vi kan nå at tilkaldte politi eller vagter," siger Claus Falck Larsen.

For ham er det vigtigt, at Traumecenter ikke ligner Fort Knox - opbevaringsstedet for USA's guldreserver.

Diskret udseende

"Normalt oplever vi ikke utryghed som følge af skudepisoder eller knivstikkerier. Derfor er sluserne heller ikke aktiveret i det daglige, for vores afdeling skal ikke ligne et sted, hvor sikkerheden er høj," siger Claus Falck Larsen.

Sluserne, der kan aktiveres med et tryk på en knap, har kostet Rigshospitalet omkring 300.000 kr. En personsluse giver adgang til gaden. En anden sluse til den øvrige del af Rigshospitalet.