Dit temperament og dine forventninger afgør, om det er mest fordelagtig at udleje sommerhuset privat, gennem bureau eller gennem Airbnb. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Dette bør du have styr før du udlejer sommerhus

7. jun 2020, 08:15
Markedsføring, rengøring, forsikring og løbende servicering af gæster er nogle af de ting, du skal tage stilling til, før du vælger at leje sommerhuset ud.

Mange har udsigt til sommerferie i Danmark, og derfor er sommerhusene i høj kurs.

Men inden du springer ud som udlejer, er der en række ting, du skal overveje. Du skal blandt andet tage stilling til, om du selv vil stå for udlejningen eller få en professionel aktør indover.

- Det vil både spille ind i forhold til økonomi, markedsføring, forsikring og arbejdstid, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen, der er boligøkonom hos Videncentret Bolius.

I forhold til økonomi er det billigst at udleje huset privat, fordi ingen tager del i overskuddet. Men du står også alene med arbejdet.

- Du skal selv stå for kontrakt, nøgleudlevering og rengøring. Og du skal nærlæse din indboforsikring, så du er sikker på, at den også gælder i tilfælde af udlejning, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Hvis du udlejer privat, skal du heller ikke betale for markedsføring.

- Men markedsføring kan også spille ind i forhold til dine indtægter, hvis du ikke får lejet ud i alle de planlagte uger, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Sommerhusmarkedet er - modsat lejeboligmarkedet - et frit marked. Så i princippet bestemmer du eller bureauet selv, hvad I tager for det.

- Hvis du får et bureau til det, så indhent flere tilbud. For der er forskel på, hvad de tager sig betalt i provision, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Hav også juraen for øje. Hvis der opstår en tvist, har du som privat udlejer ikke noget sikkerhedsnet.

- Udlejningsbureauerne har derimod deres gode ry på spil, hvis noget går galt. Og selv en billigere aktør som Airbnb har en vis form for forsikringer og sikkerhedsnet, når du udlejer gennem dem, siger han.

Du må heller ikke glemme den løbende servicering af gæsterne, som følger med.

Vil du se det som en hyggelig sommerbeskæftigelse eller som en sten i skoen, spørger Carlos Villaro Lassen, der er administrerende direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening.

- Når folk udlejer gennem bureau, er det ofte, fordi de vil have andre til at stå for det praktiske; hvis der mangler sengetøj, hvis de forrige gæster har sjusket med rengøringen, eller hvis strømmen går klokken 22, siger han.

Som det sidste skal du afklare, hvor opsat du er på at afgive huset. For uanset om du udlejer gennem bureau eller privat, så fanger bordet, når gæsterne har booket. Og det er absolut no-go at komme anmassende.

- Når huset er lejet ud, er det at betragte som deres private hjem. Og vi har set flere sager i Ankenævnet, hvor folk har fået økonomisk kompensation, fordi udlejer alligevel er gået ind i huset, siger Carlos Villaro Lassen.

/ritzau fokus/