Retssagsboom: Sælgere slæber chefen i retten

30. jul 2013, 06:00
Juridiske tvister mellem chefer og ansatte boomer især blandt sælgere, fordi der er sket et kulturskred på de danske arbejdspladser. Migmentaliteten er på fremmarch, forklarer professor.

Konkurser, manglende feriepenge og arbejdsskader. Antallet af juridiske tvister mellem chefer og ansatte er eksploderet de seneste 10 år.

Sådan lyder meldingen fra Business Danmark, der er fagforening for sælgere og marketingsfolk.

"Det at få ret er blevet vigtigere end at løse konflikterne og komme videre," siger Bent Hansen, chefadvokat i Business Danmark.

Tendensen til at gå rettens vej er så tydelig, at der ifølge chefadvokaten er tale om et kulturskred i den måde, arbejdspladser håndterer konflikter på.

Tæt på fordobling af erstatninger

Fra 2003 til 2012 er antallet af sager hos Business Danmark steget fra cirka 2.650 til cirka 3.500 om året.

I samme periode er erstatningerne til medlemmerne samlet set vokset fra 47 millioner kroner til cirka 80 millioner kroner årligt.

Da finanskrisen tog fart, skete det samme for udviklingen. Fra 2009 og frem har Business Danmark haft 50-150 procent flere advokatsager om året end hidtil.

Ikke kun krisens skyld

Finanskrisen har øget antallet af konflikter mellem chef og ansat, men ifølge Bent Hansen fra Business Danmark hælder de to parter unødvendigt meget benzin på bålet.

"Tingene ville gå mere smertefrit, hvis både arbejdsgivere og lønmodtagere oftere kunne bøje sig mod hinanden," siger chefadvokaten.

Mig, mig, mig

Ifølge Bent Greve, professor ved Roskilde Universitetscenter, er det vores stadig mere individualiserede samfund, der øger vores behov for at gå rettens vej, når vi ikke kan enes med chefen.

"Folk har mere behov for at få ret end tidligere. De kollektive løsninger er kommet i lavere kurs, mens vi nu kræver løsninger, der er skræddersyet præcist til os," siger professoren i samfundsvidenskab.

Det smitter

Samtidig falder antallet af medlemmer i fagforeningerne, hvilket også skubber til antallet af retssager.

De uorganiserede ansatte tyer nemlig ofte til juridisk bistand, fordi de ikke har en tillidsmand i ryggen.

"De uorganiseredes adfærd smitter på den måde, at også medlemmer af fagforeninger nu kræver retssager," siger Bent Greve, professor ved Roskilde Universitetscenter.