USA 2012: Republikanerne angriber hinanden

10. jan 2012
Mest udsat for brutal republikansk kritik er frontløber Mitt Romney.

Som et kobbel vilde ulve overfaldt fem republikanske præsidentkandidater i weekenden deres kollega Mitt Romney både i ord og annoncering.

Han fører nemlig, og han er på hjemmebane i staten New Hampshire, hvor han er tidligere guvernør. Romney, der også forsøgte sig som præsidentkandidat i 2008, skal til eksamen tirsdag.

De republikanske kolleger har meget at angribe med, og de sætter tonen for den kommende valgkamp, hvis Mitt Romney ellers ender med at vinde ræset mod kandidaturet. Barack Obama og demokraterne spidser ørerne.

Tæsk til alle

Romney for tæsk for ikke at være konservativ nok, for sin sanddruelighed og for sine påstande om at være bedst til jobbet, fordi han er erhvervsmand og ikke levebrødspolitiker.

Det hele foregik live på tv. Obama fik naturligvis stærke ord med på vejen, som rapporteret i The New York Times.

Texas' guvernør Rick Perry mente, at ”Barack Obama er en socialist, og at landets grundlæggere i hans øjne næppe ønskede at Amerika skulle være et socialistisk land”, og Obama derfor er uværdig som leder.

Det er ret usikkert, om nationens grundlæggere overhovedet har diskuteret den slags.

Duel

En modkandidat (Newt Gingrich) mente sågar, at Romney fyrer selvhøjtidelig pølsesnak af. Så var tonen lagt. Gingrich er sur over, at Romney har kørt negative tv-reklamer imod ham.

For at det ikke skal være alt for venskabligt mente Romney, at Gingrich profitering på sine politiske kontakter i både finans- og for sundhedsindustrien simpelt hen ”stinker”.

De republikanske kandidater gearer op til en stribe konfrontationer, der kun kan blive mere aggressive, som ugerne går. Ved sidste valg i 2008 gennemgik Barack Obama og Hillary Clinton en næsten endeløs og opslidende konfrontation.

[pagebreak]Primærvalgene

Staten New Hampshire afvikler tirsdag USAs første primærvalg, der har til hensigt at udpege den stats delegerede til det Republikanske Partis konvent, hvor partiets præsidentkandidat vælges eller kåres.

Senere på ugen kommer primærvalget i staten South Carolina og derefter en stribe flere. Ikke alle amerikanske stater arrangerer primærvalg.

Typisk ender primærvalgene med at en topkandidat er fundet og vedkommende går videre til duellen med Barack Obama, som selv ingen demokrater eller uafhængige udfordrer.

Op ad bakke bliver kampen mod Obama, for tilmed er han jo siddende præsident og kan prale med at have nakket Osama bin Laden og meget andet.

Politiske tanker

De republikanske kandidater er trods deres personlige debatter om hvem er mest konservativ eller mest egnet eller mest en ledertype eller kan skabe flest job eller kan spare flest penge eller er mest aggressive overfor Iran ... enige om nogle emner.

De mener alle, at en stribe sociale programmer administreret af de federale myndigheder bør pakkes sammen og alle pengene sendes som bloktilskud til delstaterne, der så kan administrere dem mere eller mindre efter egne principper.

USAs konservative kræfter fører alle kampagne imod ”den store regering” i Washington D.C. Og at sende midlerne ud lokalt er deres løsning. De snakker om brændsels-støtte, fødevarechecks til fattige, medicinhjælp til gamle og boligsikring.

USA 2012

Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han har i en årrække været USA-korrespondent for danske medier. I den kommende tid vil han følge USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012.