Projektleder Gorm Højgaard (tv.), tilsynsførende Helle Jonassen (midten) og tilsynschef Charlotte Hougaard Juhl under tilsynsbesøg. Foto: A4 Medier

Tilsynet på coronavisit: Håndsprit i inderlomme, polske skilte og en klar erkendelse

24. maj 2020, 22:00
A4 Arbejdsmiljø har været med på et coronatilsyn med Arbejdstilsynet på en byggeplads på Frederiksberg.

De tårner sig nærmest majestætisk op, højt hævet over alle andre. Boligblokkene ved Søndermarken på Frederiksberg fylder godt i landsskabet.

Det 15-etagers boligbyggeri fra slutningen af 1950’erne er i gang med at blive renoveret fra kælder til kvist. De slidte lejligheder står foran en makeover, og stilladser indhyller for tiden alle boligblokke.

Men alt er ikke, som det plejer at være for håndværkervirksomhederne, der netop nu arbejder på byggepladsen. Coronasituationen gør, at arbejdet går langsommere.

LÆS OGSÅ: Arbejdstilsynet: 'Når folk er venlige og viser deres hjem, går man ikke rundt og kritiserer på samme måde'

Der skal sprittes af, og kontaktflader rengøres. Og i hejsen, som håndværkerne bruger til at komme op i højderne, må der maksimalt være 4 ansatte ad gangen, ikke 12 som er normalen.

A4 Arbejdsmiljø møder tilsynsførende Helle Jonassen og tilsynschef Charlotte Hougaard Juhl fra Arbejdstilsynet, der er på besøg på byggepladsen på Frederiksberg.

De er her for at tjekke, om entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen A/S overholder Sundhedsstyrelsens retningslinjer om corona.

Iført gule sikkerhedsveste og grønne hjelme hilser repræsentanterne fra tilsynet på byggeleder Mikki Zimino og projektleder Gorm Højgaard fra Enemærke & Petersen.

Arbejdstilsynet har siden marts, hvor Danmark lukkede ned, sat alle almindelige tilsynsaktiviteter i bero, men kontrollerer i stedet udvalgte brancher for smitterisiko og alvorlige ulykker.

Det er netop et sådan specialtilsyn, Helle Jonassen og Charlotte Hougaard Juhl er på denne dag.

Beboere holder øje med håndværkere

Gorm Højgaard peger på en bygning og giver tegn til, at vi skal tage hejsen op til 10. sal, hvor håndværkere er i gang med at renovere et toilet og køkken i en lejlighed.

LÆS OGSÅ: Vender det blinde øje til psykisk arbejdsmiljø og nedslidning under coronatilsyn

Her møder vi isolatøren Cirem, der er i gang med isolationsarbejde i lejligheden. En fuld møbleret stue med familiebilleder på reolen og en kaffekop på stuebordet indikerer, at beboeren i lejligheden ikke er blevet genhuset under renoveringen. Det på trods af, at Cirem og kollegerne har lagt beslag på alle andre rum i lejligheden, hvor byggestøv ligger som en dyne.

- Det er ikke alle beboere, der er blevet genhuset. Men vi er selvfølgelig opmærksomme på ikke at komme for tæt på beboerne her under coronakrisen. Alle håndværkere har håndsprit med rundt på byggepladsen, og nogle beboere er særligt opmærksomme på, om vi benytter det, forklarer Mikki Zimino.


Mikki Zimino viser håndspritten frem. Foto: A4 Medier

Når Helle Jonassen og kollegerne fører coronatilsyn med byggepladserne, er de særligt opmærksomme på, om håndværkerne får gjort rent og har adgang til håndvaske eller håndsprit. Derudover skal ansatte forebygge smittespredning ved at holde afstand og holde pauser på forskudte tidspunkter.

Coronaskilte på polsk

Vi tager hejsen videre op til en af de øverste etager, hvor tømreren Torben Melander er i gang med at renovere en altan.

Helle Jonassen har forud spurgt Mikki Zimino, om hun kan tale med Enemærke & Petersens arbejdsmiljørepræsentant, men hun får at vide, at han er på ferie i Blåvandshuk. I stedet får hun sig en snak med Torben Melander, uden at hverken Mikki Zimino eller Gorm Højgaard overhører samtalen.

- Vi har klare retningslinjer, når vi holder pauser. Vi sidder syv i spisepausen i skuret, hvor vi kan sidde ti mand. Vi sidder med god afstand til hinanden, forklarer Torben Melander.


Tømrer Torben Melander. Foto: A4 Medier

Som på så mange andre byggepladser er der håndværkere fra forskellige lande og entreprenørvirksomheder på byggepladsen ved Søndermarken. Det skaber en ekstra udfordring for byggeledelsen, når den skal forklare retningslinjerne under coronakrisen.

Sundhedsstyrelsen har lavet retningslinjer på mange forskellige sprog, og på byggepladsen er der skilte på polsk og andre sprog, så alle kan holde sig orienteret.

- Alle ved, at de skal overholde retningslinjerne. Det er de bevidste om, og de ved også, at konsekvenserne ved ikke at gøre det, kan være, at de ikke har noget arbejde, siger Gorm Højgaard.

Rengøring i frokostskur bør forbedres

Vi tager hejsen ned igen og går over i skuret, hvor Gorm Højgaard og Mikki Zimino har kontor. Konklusionen skal drages, og Enemærke & Petersen skal have at vide, om de har styr på coronasikkerheden.

Helle Jonassen, Charlotte Hougaard Juhl, Mikki Zimino og Gorm Højgaard går ind i et lokale og sætter sig ved nogle borde med god afstand til hinanden.

LÆS OGSÅ: Her er topkandidaterne til direktørposten i Arbejdstilsynet

Overordnet ser arbejdsmiljøet fint ud, og der er ikke grundlag for at udstede påbud til entreprenørvirksomheden, indleder Helle Jonassen med at fortælle.

Men den tilsynsførende løfter alligevel øjenbrynene, da Mikki Zimino fortæller, at der ikke bliver gjort rent i frokostskuret flere gange dagligt, som retningslinjerne ellers siger, at der skal.

Enemærke & Petersen erkender, at der er plads til forbedringer.

- Håndværkerne sidder ved et langbord i frokostskuret med god afstand til hinanden, men vi tager det selvfølgelig til os, hvis tilsynet mener, at vi kan blive bedre til at gøre rent hver gang, der har været et sjak til frokost. Det får os til at overveje, om vi skal uddele ansvaret for rengøring til en person i hver sjak, så der kommer helt styr på det, siger Gorm Højgaard.

Ingen påbud trods klare retningslinjer

Inden tilsynsbesøget slutter, går Helle Jonassen og Charlotte Hougaard Juhl over i frokostskuret og besigtiger rengøringen. De ville gerne have talt med nogle medarbejdere i skuret, men alle var gået hjem for i dag.

De konstaterer dog, at frokostskuret ser rent ud, og derfor slipper Enemærke & Petersen med anmærkninger i dag.

Sundhedsstyrelsens retningslinjer er meget klare. Der står, at borde bør tørres af mellem hvert spisehold, og at der skal gøres oftere rent end normalt. Det gør virksomheden ikke. Hvorfor var det ikke nok til, at I kunne give et påbud?

- Det kræver, at vi kan se, at der er snavset. Vi var inde og kigge ganske kort i skuret, hvor de spiser, og det så fornuftigt ud. Vi vælger at vejlede om, at der skal gøres mere rent mellem spiseholdene, siger Charlotte Hougaard Juhl.

Helle Jonassen supplerer:

- Folk var gået for i dag, og der var ikke nogle, vi kunne spørge. De sagde dog, at de gør rent hver dag, inden folk møder ind, og det gør de formentlig, konstaterer hun.

200 tilsynsførende tilbage i job

Endnu et coronatilsyn er forbi, og Helle Jonassen og Charlotte Hougaard Juhl siger tak for besøget – uden håndtryk, selvfølgelig – til Mikki Zimino og Gorm Højgaard.

Nu skal de tilbage på kontoret og skrive en rapport over besøget.

Hos Enemærke & Petersen er man tilfreds med dagens visit fra Arbejdstilsynet.

- Jeg synes, at vores håndværkere har forstået budskabet, men der er plads til forbedringer i forhold til at spritte bedre af, siger Mikki Zimino.

Virksomheder har siden april kunnet få strakspåbud, hvis Arbejdstilsynet vurderer, at de ikke har truffet effektive foranstaltninger til at beskytte de ansatte mod risikoen for coronasmitte. Tidligere gav tilsynet kun vejledninger til virksomhederne.

Arbejdstilsynet har kørt på nedsat blus, siden statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede Danmark ned i marts. Men i forbindelse med fase to af genåbningen af samfundet er to tredjedele af de tilsynsførende tilbage i job. Det svarer til 200 ansatte.

Ifølge et internt dokument, sendt til Folketingets beskæftigelsesordførere, forventes det, at Arbejdstilsynet først genåbner helt i starten af august.


Repræsentanter fra Enemærke & Petersen og Arbejdstilsynet drøfter situationen. Foto: A4 Medier

Retningslinjer på byggepladser

Sundhedsstyrelsen har udsendt retningslinjer for arbejdet på byggepladser under coronakrisen. Arbejdstilsynet opfordrer virksomheder til at følge styrelsens råd. Hvis det ikke sker, kan der udstedes strakspåbud.

Retningslinjer for arbejdet på byggepladser:

  • Planlæg arbejdet, så de ansatte kan holde afstand (Fordel arbejdsstationer og sørg for, at der ikke er mange medarbejdere i små rum samtidig)
  • Stil håndvask eller håndsprit til rådighed for de ansatte på alle relevante steder (Ved byggepladsens indgange, områder, hvor der holdes pause og ved omklædnings- og toiletfaciliteter)
  • Minimer kontakt med andre (Hold forskudte pauser og hold afstand til hinanden i spisepauser)
  • Regelmæssig rengøring og afspritning (Afsprit oftere end normalt, rengøring af overflader, håndtag og toieltter, aftør borde mellem spisehold)

Kilde: at.dk.