Tæt på verden: Rent vand er da en selvfølge, ikke?

7. aug 2011, 11:15
Adgang til rent vand og sanitet er som en ret til livet, fysisk integritet, til sundhed, til mad og ordentlige boliger. Mange har det ikke.

Bolivias kontroversielle præsident har endnu en gang taget et følsom emne op til vurdering af verdens samvittighed. Bør vand være en gratis selvfølge for alle mennesker eller et kommercielt produkt?

Evo Morales er ikke i tvivl og har netop udtrykt det overfor FN.

”Vand er selve livet. Vand er fundamentet for menneskeheden. Hvordan kan det være en privat business?” spurgte han retorisk. ”Uden vand kan der ikke være liv eller mad.”

”Ingen form for konkurrence kan løse fattigdom problemer,” mener Morales og er støttet af mange fra fattige lande.

Høj pris

I slumbyer verden over betaler beboerne 5-10 gange mere for vand end deres rige naboer i forstæderne. ”Det er ikke acceptabelt,” udtale FNs generalsekretær uden dog at mene, at vand skal være gratis.

Folk i slumbebyggelser er henvist til at købe vand, der leveres på flasker. Kilderne til dette vand er ofte tvivlsom og vandet forurenet.

Økonomien i fattige landområder belastes unødigt, fordi kvinder er tvunget til at gå i timevis for at finde vand. Dermed spilder de tid, der kunne bruges til dyrkning af mad eller andet produktivt.

Halvdelen af indlagte på hospitaler i fattige lande har lidelser forbundet med urent vand og manglende sanitet.

Store emner

Den bolivianske præsident, som ser sig selv som talerør for Bolivias og verdens oprindelige folkeslag, mener at Moder Jord har rettigheder på lige fod med mennesker.

Evo Morales holdning er ikke bare tomme ord. Han taler imod en global trend om at privatisere udvinding af vand, udnyttelse af vand og distribution af vand til fordel for rige aktionærer og ikke lokale befolkninger.

Ved FN-mødet om vand og sanitet tog han fat på et af verdenssamfundets ømmeste problemer. Over to milliarder mennesker har ikke adgang til sanitet og rent vand.

Millioner af mennesker dør på grund af sygdomme forbundet med urent vand.

Årtusindmålene

FNs 2015 mål har klare krav til forbedring af forholdene med sanitet og vand. Målet er at halvere antallet af mennesker uden disse basale ting.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon indrømmede ved mødet, at godt nok går det fremad med at nå en række af de ambitiøse 2015 mål, men for vand og sanitet går det dårligt.

Uenighed er der ikke meget af. Delegerede fra hele verden mener samstemmende, at der må gøres noget.

”Adgang til rent vand og sanitet er en forudsætning for at komme fattigdom til livs,” udtalte Maria Luiza Ribeiro Viotti, Brasiliens FN-ambassadør. ”Adgang til sikkert vand og sanitet er som en ret til livet, fysisk integritet, til sundhed, til mad og ordentlige boliger.”


Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.