Arkivfoto. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Rengøringsassistent død med covid-19: Gjorde rent på coronaafsnit

18. jun 2020, 11:00
En rengøringsassistent på Herlev Hospital blev i marts smittet med coronavirus og døde kort tid efter. Han er dermed det tredje kendte offer for den dødelige virus blandt frontpersonalet herhjemme. Arbejdstilsynet er netop nu i gang med at afklare, om der blev begået fejl i forbindelse med den tragiske hændelse.

En mandlig rengøringsassistent i 50’erne døde i foråret med coronavirus.

Rengøringsassistenten gjorde rent på en coronaafdeling på Herlev Hospital, og Arbejdstilsynet skal nu undersøge, om det er sandsynligt, at han blev smittet efter at have gjort rent på isolationsstuer med covid-19-patienter uden brug af værnemidler.

A4 Arbejdsmiljø har fået aktindsigt i dokumenter, der beskriver hændelsesforløbet op til rengøringsassistentens død. Det drejer sig om korrespondancer mellem Arbejdstilsynet og ledende medarbejdere på Herlev Hospital.

LÆS OGSÅ: Efter sosu-assistents død: Hospital forsøger at udviske Arbejdstilsynets afgørelse

Foruden sine faste weekendvagter havde den afdøde i starten af marts taget en række ekstravagter. Sidste gang, han var på vagt, var i weekenden 14.-15. marts,  hvor han gjorde rent på en stue på afsnit 105 hos en patient, der var testet positiv for covid-19.

Derefter gik det stærkt. Den 18. marts fik han symptomer på covid-19, hvorefter han ringede til sin nærmeste leder for at underrette hospitalet. Lørdag 21. marts skulle afdøde have været på vagt, men han mødte aldrig op.

Ifølge dokumenterne skulle rengøringsassistentens kolleger have set, at han den selvsamme lørdag blev indlagt på afsnit 105, hvor han plejede at gøre rent.

Hospitalsdirektør: Vi gør vores yderste

Vicedirektør på Herlev Hospital Jan Toftholm kalder sagen dybt ulykkelig.

- Først og fremmest er det dybt ulykkeligt, at en af vores medarbejdere, som var smittet med covid-19, i foråret afgik ved døden. Sikkerhed for patienter og personale har altid meget høj prioritet, og vi gør vores yderste for at tilrettelægge arbejdet, så det kan udføres forsvarligt af vores medarbejdere, siger Jan Toftholm og fortsætter:

- Der har været øget fokus på retningslinjer for medarbejdernes sikkerhed under coronakrisen, og vi har på hospitalet løbende gjort en stor indsats i den ekstraordinære situation for at sikre, at medarbejderne kender og følger retningslinjerne.

Det er rigtig trist. Når man i det offentlige rum har talt om sundhedspersonalet i forhold til covid-19, har rengøringspersonalet ikke været en del af det
Pia Heidi Nielsen, sektorformand, FOA

Det er uvist, hvornår rengøringsassistenten præcist afgik ved døden, men sikkert er det, at dødsfaldet nu er anmeldt som en arbejdsskade. Samtidig er Arbejdstilsynet ved at undersøge, om Herlev Hospital overholdt Sundhedsstyrelsens retningslinjer forud for det tragiske dødsfald.

Betaler prisen på værste måde

Formanden for kost- og servicesektoren i FOA, Pia Heidi Nielsen, mener, at hændelsen er udtryk for, at rengøringspersonalet på landets hospitaler har manglet den nødvendige beskyttelse under coronakrisen.

- Det er rigtig trist, at sådan noget kan ske. Når man i det offentlige rum har talt om sundhedspersonalet i forhold til covid-19, har rengøringspersonalet ikke været en del af det, siger Pia Heidi Nielsen og uddyber:

- Det her er at betale prisen på den værste måde. Lige præcis det med, at der har manglet værnemidler, er rigtig vigtigt, at vi tager med os, når vi skal til at evaluere covid-19-krisen og det beredskab og hjælpemidler, der har været til rådighed. Det er vigtigt, at man lytter til sundhedsmyndighederne og efterlever de retningslinjer, som sundhedsmyndighederne udstikker.


Herlev Hospital, hvor rengøringsassistenten arbejdede. Foto: Pressefoto.

Tvivl om isolationsskilt

Det fremgår af afdødes skadeanmeldelse, at han 14. marts gjorde rent på en stue med en covid-19-patient uden at være iført værnemidler. Der var angiveligt heller ikke sat et isolationsskilt op på døren ind til stuen, som retningslinjerne ellers foreskriver, at der skal være.

Ifølge afdøde skulle en sygeplejerske have sagt til ham, at der lå en covid-19-patient på stuen, men at der først efter rengøringen blev sat et isolationsskilt op på stuens dør.

Den udlægning genkender Herlev Hospital imidlertid ikke.

I et telefonnotat fremgår det, at en ledende områdesygeplejerske har fortalt til Arbejdstilsynet, at ingen af de seks plejere, der var på vagt om lørdagen, var i dialog med rengøringsassistenten om rengøring uden værnemidler og isolationsskilte.

Den ledende områdesygeplejerske understregede dog over for Arbejdstilsynet:

- ... at det ikke kan udelukkes, at patienterne i den omtalte weekend blev af-isoleret ved negative testsvar og senere isoleret på ny ved fortsatte symptomer og dermed ny mistanke, hvilket var retningslinjerne på daværende tidspunkt. Der kunne således godt forekomme et ’vindue’ på en halv dag uden isolationsskilt hos patienter, der senere viste sig at være positive.

Selv hvis han ikke har været i nærkontakt med patienterne, kan man ikke udelukke, at han er blevet smittet der. Virussen er nemlig både i luften og på overflader
Trine Mogensen, professor, Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet

Ifølge notatet skulle en af sygeplejerskerne have fortalt, at afdøde ikke gjorde patientstuerne rene om lørdagen, men blot afdelingens og patientstuernes toiletter.

Den pågældende sygeplejerske bad desuden rengøringsassistenten om at tage sin covid-19-maske af, når han opholdt sig på gangene, da den ville skræmme de indlagte.

Berørte af dødsfaldet

Vicedirektør Jan Toftholm ønsker ikke at kommentere detaljerne i det videre sagsforløb, men han siger dog:

- Dødsfaldet er anmeldt som en arbejdsskade, da der er en risiko for, at smitten kan være sket på arbejdspladsen. Vi kan ikke gå yderligere i detaljer omkring den konkrete sag, som Arbejdstilsynet fortsat undersøger, men både kolleger og ledelsen på hospitalet er meget berørt af dødsfaldet, og vores tanker går til de pårørende.

Selvom det ikke er påvist, at rengøringsassistenten blev smittet på sit arbejde, er der meget, der peger i den retning. Det vurderer Trine Mogensen, professor fra Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet.

- Man kan nok ikke udelukke, at han har fået smitten på sit arbejde. Selv hvis han ikke har været i nærkontakt med patienterne, kan man ikke udelukke, at han er blevet smittet der. Virussen er nemlig både i luften og på overflader, forklarer hun.

Arbejdstilsynet har været på kontrolbesøg på hospitalsafsnittet efter dødsfaldet. Her talte tilsynet med bl.a. serviceassistent og arbejdsmiljørepræsentant Mark Elgaard Karleby, som afviser at stille op til et interview med A4 Arbejdsmiljø.

Rengøringsassistenten er ikke den første i frontlinjen i Danmark, der er død med covid-19.

I april døde både en 36-årig sosu-assistent fra Bispebjerg Hospital og en 63-årig praktiserende læge fra Hvidovre.