Langt det meste betalte rengøring i private hjem giver en dårlig løn, og det er ofte sort arbejde. Men sådan behøver det ikke være. Foto: JumpStory.

Rengøringsjob behøver ikke være skodjob

5. jul 2019
Mange af dem, der gør rent hjemme hos folk, får en ringe løn for hårdt arbejde. Og ofte er der tale om sort arbejde. Men sådan behøver det ikke være. Det beviser det opsigtsvækkende firma Hilfr, der vokser så meget som 10 procent - om måneden.

En løn på 90 kroner i timen sort - og ingen rettigheder såsom feriepenge.

Sådan kan det nemt være, hvis man arbejder med at gøre rent hjemme hos folk. Men faktisk behøver lønnen og arbejdsvilkårene ikke være så dårlige for rengøring i private hjem. Det er virksomheden Hilfr godt i gang med at bevise.

Hos Hilfr tjener folk normalt mindst 130 kroner i timen - og nogle helt op til 250 kroner i timen -  på at gøre rent i private hjem. De såkaldte hilfr'ere er forsikrede, og de bestemmer selv, hvornår de vil arbejde. Og som et ekstra gode kan hilfr'ene sågar vælge at arbejde under en overenskomst, som Hilfr har indgået med fagforbundet 3F.

- Lønnen for at gøre rent er bare så fair og fin. Jeg får mellem 150 og 180 kroner i timen, siger hilf'eren Augustina Rosemberg.

Læs også: "Lønnen er bare så fair og fin"

Hilfr'ene får deres arbejde via en app, hvor private kan købe eller tilbyde rengøring. På samme måde som Airbnb fungerer som bindeled mellem lejere og udlejere. 

Men er der nogle privatmennesker, som vil betale 173 kroner for at få gjort rent en time, når de kan få det sort til 80-90 kroner i timen?

Ja, det er der faktisk. Og der er sågar et hurtigt voksende antal kunder, som er parat til at betale for, at rengøring foregår under anstændige vilkår. 

Det fortæller medstifter af Hilfr Nicolai Søndergård Kjær til A4 Medier.

- Vi har et mål om, at vores omsætning skal vokse 10 procent hver måned. Og det mål har vi levet op til de seneste måneder, siger Nicolai Søndergård Kjær.

Garanteret ret til overenskomst

Det interessante ved Hilfr er, at virksomheden lige siden etableringen i 2015 har insisteret på, at dem, der arbejder via app'en, skal have anstændige vilkår - og at der faktisk er danskere, der er villige til at betale for de anstændige vilkår.  

- Kort efter vi var gået i gang med Hilfr, tog vi fat i 3F, for vi ønsker ordnede forhold. Men 3F var meget afvisende i begyndelsen. Heldigvis blev 3F overbevist om noget andet i løbet af vores dialog, og nu har vi et fortrinligt samarbejde, siger Nicolai Søndergård Kjær. 

Der lyder typisk 20 forskellige undskyldninger for, hvorfor de ikke lige skal tegne en overenskomst med os

Tina Møller Christensen, gruppeformand i 3F

 

Hilfr'erne kan selv bestemme, om de vil arbejde freelance, eller om de vil være dækket af overenskomsten mellem Hilfr og 3F. Hvis man vælger at være dækket af overenskomsten, er man garanteret en løn på mindst 141,21 kroner i timen,  feriepenge, indbetaling til pension og ret til sygedagpenge. 

Overenskomsten har Hilfr forhandlet sig frem til med Tina Møller Christensen, som er gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restauration i 3F.

Tina Møller Christensen fortalte under en debat på Folkemødet på Bornholm, at det “var først efter at Hilfr havde presset på i et års tid,” at 3F for alvor gik i dialog med Hilfr. For med hendes ord “lød det helt vanvittigt, at Hilfr ville forsøge at lave en slags fair trade ordning inden for rengøring”.

- Når vi nu henvender os til Hilfrs konkurrenter, (som tilbyder rengøring hos private), så lyder der typisk 20 forskellige undskyldninger for, hvorfor de ikke lige skal tegne en overenskomst med os. De efterspørger ikke ordnede forhold, sagde Tina Møller Christensen, og fortsatte:

- Men hvis vi vil have nogle til at gøre rent hjemme hos os eller slæbe colaer op på fjerde sal, så vil jeg faktisk gerne være sikker på, at de får en anstændig løn for det.

De færreste ønsker at leve af at gøre rent

Det er ikke kun for hilfr'ernes skyld, at firmaet insisterer på rengøring under fair vilkår. Det handler også om at fastholde de hilfr'ere, som kunderne er glade for. 

- Vores største udfordring som firma er at fastholde folk. Denne type job med rengøring i private hjem er ikke nødvendigvis en livslang beskæftigelse, men ofte et job i en periode.  Og langt de fleste af vores folk - cirka 80 procent - er af anden etnisk baggrund end dansk, oplyser Nicolai Søndergård Kjær.

Nicolai Søndergård Kjær er en af fire unge mænd, der har stiftet Hilfr med ønsket om at give rengøringsfolk anstændige vilkår og bekæmpe sort arbejde. (Foto: Iver Houmark Andersen)

Hilfr kan prale med, at virksomheden er den første platforms-virksomhed i verden, der har indgået en overenskomst med et fagforbund.

Hilfr og 3F underskrev i april 2018 overenskomst under stor bevågenhed fra medierne og blandt andre daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Vi skal nu til at forhandle med 3F om fornyelse af vores overenskomst. Det glæder jeg mig til, for jeg er overbevist om, at vi kan lande en aftale, som hilfr’erne, 3F og vi bliver glade for, siger Nicolai Søndergaard Kjær. 

Som kunder har vi også nogle politikere, der ikke kan holde til at blive udstillet som nogle, der byder rengøringsfolk dårlige vilkår og sort arbejde
Nicolai Søndergaard Kjær, medstifter af Hilfr

Det kan undre, hvad der får privatpersoner til at betale for, at rengørings-assistenter er på overenskomst, hvis man kan få gjort rent billigere af folk, som ikke er på overenskomst. Hertil siger Nicolai Søndergård Kjær fra Hilfr:

- En del af vores kunder har også sagt til os: ‘Jeg arbejder selv under en overenskomst. Den glæde skal vores rengøringshjælp selvfølgelig også have.’

- Og som kunder har vi også nogle politikere, der ikke kan holde til at blive udstillet som nogle, der byder rengøringsfolk dårlige vilkår og sort arbejde. 

Sort rengøring er det normale

Kilder i branchen skønner over for A4,  at op mod 80 procent af den betalte rengøring i folks eget hjem foregår som sort arbejde. Det ønsker Hilfr at gøre op med.

Vores største konkurrent er sort arbejde
Nicolai Søndergård Kjær, medstifter af Hilfr

 - Vores største konkurrent er sort arbejde. Rigtig mange privatpersoner har tidligere betalt for rengøring kontant som sort rengøring, siger Nicolai Søndergård Kjær og fortsætter:

- Vores ønske som virksomhed er at bidrage til at få rengøring gjort hvidt. Det løser vi ikke alene, men gennem smart teknologi og skattemyndigheder, som er gearet til den nye økonomi.

Normalt er det sådan, at hvis man arbejder via en app, så skal man selv sørge for at indberette det til Skat. Men det er der mange, som 'glemmer'.

Eksempelvis har en opgørelse fra Skattestyrelsen vist, at op mod 99 procent af dem, der kørte for Uber i Danmark, ikke havde opgivet deres indtægter til Skat.

Hvis man arbejder under overenskomsten via Hilfr, så bliver indtægterne automatisk indberettet til Skat. 

Underskud tre år i træk

Selv om Hilfr har en imponerende vækst på 10 procent om måneden, er firmaet stadigvæk forholdsvis lille. Lige nu har Hilfr 700 rengøringsfolk tilknyttet via sin app, og heraf er cirka 150 aktive, oplyser Nicolai Søndergård Kjær.

Til sammenligning har for eksempel rengørings-kæmpen Forenede cirka 5.800 ansatte, hvoraf hovedparten har rengøring som deres hovedbeskæftigelse.

Hilfr har hele tiden kørt med underskud. Regnskaberne for Hilfr viser et minus på bundlinjen på 93.000 kroner i 2016, 175.000 kroner  i 2017 og 348.000 kroner i 2018.

- Vi er en startup-virksomhed , og det tager tid tid at bygge en virksomhed op, så jeg er overbevist om, at underskuddet med tiden bliver til overskud. Og det mener andre også, for vi fik tre nye investorer med ombord her ved årsskiftet, oplyser Nicolai Søndergård Kjær.