Rengøringsansatte bliver glemt i køen til corona-vaccine

20201201-094828-A-1920x1280we
I alt er der omkring 450 rengørings- og serviceassistenter på Odense Universitetshospital. Indtil videre er de få vacciner, der bliver tildelt afdelingen, givet til serviceassistenter, som ud over rengøring har direkte kontakt til patienter. (Arkivfoto) Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
22. jan. 2021 06.09
Selv om de går rundt på coronaramte sengeafsnit, står flere rengøringsassistenter tilbage uden vaccine.

Mens sygeplejersker, sosu-assistenter og sekretærer på landets hospitaler for tiden modtager corona-vacciner, så er virkeligheden en anden for mange rengørings- og serviceassistenter.

De står bagerst i køen til vaccinerne, fortæller flere ansatte på Odense Universitetshospital (OUH), skriver Fagbladet 3F.

- Der er ingen af vores kolleger i rengøringen, der har fået en vaccine endnu. Ikke en eneste, siger Sonny Hornhaver, der er fællestillidsmand for 3F’s rengørings- og serviceassistenter på hospitalet i Odense.

- Vi har ansatte, der har hjulpet til på corona-afsnittet i lange perioder siden foråret. Men de har heller ikke fået en vaccine endnu, selv om alle deres kolleger er blevet vaccineret for længe siden, siger han.

I alt er der omkring 450 rengørings- og serviceassistenter på Odense Universitetshospital.

Indtil videre er de få vacciner, der bliver tildelt afdelingen, givet til serviceassistenter, som ud over rengøring har direkte kontakt til patienter.

Også her halter vaccine-indsatsen dog gevaldigt, fortæller de ansatte.

- Vi må se langt efter vaccinerne, mens de bliver givet til andre, siger Tanja Wamsler, tillidsrepræsentant for 3F og FOA’s serviceassistenter på Odense Universitetshospitals afdeling G.

Hun arbejder med syge ældre patienter, som er særligt sårbare overfor corona-virus og hjælper blandt andet under genoptræning og med transport af patienter rundt på hospitalet.

- Vi har haft flere tilfælde af corona-ramte patienter på min afdeling, og derfor har alle på afdelingen fået corona-vaccinen. Også sekretærer, der ofte sidder på kontorer og ingen direkte kontakt har til patienterne. Men serviceassistenterne har ikke fået det tilbudt, siger hun.

Ud af 40 serviceassistenter, der løbende arbejder på hendes afdeling, har kun to fået corona-vaccinen. Og det var fordi de selv gjorde opmærksom på, at de var blevet overset, fortæller Tanja Wamsler.

Louise Torp Dalgaard er professor på Roskilde Universitetscenter (RUC) med speciale i hygiejne.

- Når man arbejder på et afsnit med corona-syge patienter, så har man selvfølgelig en større risiko for at blive smittet, siger hun.

Louise Torp Dalgaard påpeger at god hygiejne, de rette rengøringsmidler og uddannelse mindsker rengøringspersonalets risiko for at blive smittet.

- Men hvis jeg arbejdede som rengørings- eller serviceassistent på et sygehus og havde patientnære opgaver, ville jeg også undre mig over prioriteringen. Det virker til, at der bliver truffet nogle valg, som gør, at visse grupper falder mellem to stole, siger hun.

Bjarne Dahler-Eriksen er lægelig direktør på OUH. Han afviser, at ledelsen på hospitalet har overset rengørings- og serviceassistenterne i sin vaccineplan.

- Rengøring- og servicepersonalet står bestemt ikke bagerst i køen. Men der er rigtig mange ansatte på vores sygehus, hvor det giver god mening at tilbyde en vaccine, og det kan aldrig blive fuldstændig retfærdigt, siger han.

Ifølge Bjarne Dahler-Eriksen er der lavet en klar liste over, hvilke afdelinger, der skal vaccineres først.

Bjarne Dahler-Eriksen har ikke tal på, hvor mange af de ansatte i rengøring- og serviceafdelingen, der er vaccineret endnu.

Men han erkender, at visse ansatte på afdelingerne får vacciner, mens andre ikke gør.

- Jeg kan sagtens forstå, at nogle er frustrerede. Alle har en fornemmelse af, at græsset er grønnere på den anden side, siger han.

På hele Odense Universitetshospital er cirka 4.000 ansatte enten fuldt vaccineret eller førstegangs-vaccineret mod covid19.