Renée Toft Simonsen: et er sgu et mærkeligt samfund, vi lever i

19. maj 2016
Thomas Helmigs hustru langer ud efter forholdene i landets daginstitutioner.

Hun er glad for, at hendes børn er langt over ble-alderen. Men hun er så småt begyndt at frygte, hvilke forhold hendes børnebørn vil blive budt.

Den 51-årige psykolog, model og forfatter Renée Toft Simonsen langer ud efter kvaliteten i landets børneinstitutioner.

Det gør hun i sin klumme i Femina, hvor hun konstaterer, at kvaliteten i mange vuggestuer og børnehaver i Danmark tilsyneladende er nået til et punkt, hvor "selv robuste børn udsættes for et tab ved at være der, og udsatte børn lider decideret skade."

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Den indignerede Renée Toft Simonsen henviser til en ny rapport, hvor flere af landets førende forskere slår fast, at antallet af voksne pr. barn i de danske daginstitutioner er for lavt.

Ifølge rapporten er der i hver fjerde vuggestue blot to voksne til stede det meste af dagen til 11,5 børn. 

Og som den psykolog-uddannede Renée Toft Simonsen bemærker, så gavner for lidt voksen-kontakt ikke ligefrem børn. Tvært imod: Det giver dem dårligere betingelser for at udvikle sig, skabe sociale færdigheder og for at lære at regulere deres følelser og koncentrationsevne.

Thomas Helmigs hustru minder i klummen om, at der ifølge forskere bør være én voksen til tre børn. Sådan er virkeligheden bare på ingen måde i dag. 

Renée Toft Simonsen ved godt, at politikerne nok næppe vil ansætte pædagoger i hobetal. Men de dårlige nomeringer kommer til at kunne mærkes negativt, advarer hun.

Hun forudser, at børnenes manglende voksenkontakt i vuggestuen og børnehaven vil kunne aflæses i de mange tests, ungerne høvles igennem, når de begynder i skolen. 

"Det er sgu et mærkeligt samfund, vi lever i," skriver hun - og filosoferer over, at man svigter børnene, når de er små - og at man så napper deres selvtillid, når de bliver større, og skolens mange tests giver dem dårlige skudsmål.