Ren kage i rygeforbuddet i Helsingør

25. maj 2012
Da lokalpolitikerne i Helsingør lugtede avisforsider og stemmer, forsvandt rygeforbuddet

Efter nytår skulle det være helt slut med smøger i arbejdstiden for de 5.000 ansatte i Helsingør Kommune.

Det var direktionen og de ansattes repræsentanter i hovedudvalget enige om.

Men så gik der politik i sagen, og pludselig var rygeforbuddet forvandlet til en opvarmningsdebat forud for kommunalvalget i 2013.

Stik imod borgmesterens vilje har et flertal i byrådet nu besluttet at lade rygerne ose lidt endnu.

"Jeg synes jo egentlig, at et rygeforbud var en fornuftig beslutning, for det er jo den vej det går. Men det er der altså andre i byrådet, der ikke er helt enige i," siger venstreborgmesteren Johannes Hecht-Nielsen.

Som Avisen.dk har dokumenteret, er flere kommuner på vej med totalt rygeforbud i arbejdstiden for samtlige kommunalt ansatte.

Men som sagen fra Helsingør viser, er det en politisk sprængfarlig proces, som hurtigt lader sig afspore.

Kommunaldirektør Bjarne Petersen fra Helsingør mener egentlig også, at rygning i arbejdstiden er et spørgsmål, der hører under hans opgave som administrativ leder.

"Men som direktion er vi per definition enige i det, politikerne beslutter, så jeg vil ikke spilde kræfter på at filosofere mere over det," lyder den korte kommentar.

Socialdemokrat er rygernes redningsmand

Formanden for Sundhedsudvalget i Helsingør, Jørgen E. Hansen, var med til at stikke en kæp i hjulet på rygeforbuddet.

"På det område er jeg nok lidt liberal. Der er ingen tvivl om, at det er den vej, vi skal, men vi kan hurtigt blive for frelste," siger socialdemokraten Jørgen E. Hansen.

Han mener, at det var direktionens egen skyld, at der bogstaveligt talt gik 'kage' i rygeforbuddet.

Forbuddet blev nemlig lanceret sammen med en plan om at forbyde daglige kaffepauser formiddag og eftermiddag, hvilket udløste en mindre mediestorm.

"Når der opstår så meget bøvl, så går der altså også stemmefiskeri i den. Og så har du en masse politikere dansende rundt på forsiderne," siger Jørgen E. Hansen.

Store sundhedsorganisationer som Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse mener ikke, at politikerne skal blande sig, hvis kommunernes ledelse beslutter at skrotte smøger i arbejdstiden.

"Vi har desværre hørt om flere eksempler på politisk indblanding. Det er jo ærgerligt når der går politik i kommunalt ansattes sundhed og trivsel på arbejdspladsen," siger overlæge Inge Haunstrup Clemmensen fra Kræftens Bekæmpelse.

I Sorø blander de sig ikke

Sorø Kommune er også på vej med et rygeforbud. Men her har politikerne på forhånd givet håndslag på, at de ikke vil blande sig i beslutningen - hvis kommunens ledelse altså kan blive enige med medarbejderne.

"Der vil altid være nogen, der vil råbe op om, at det er at gå for vidt. Men vores politikere har erklæret sig enige i, at de blander sig uden om, hvad vi beslutter," fortæller vicekommunaldirektør Søren Ole Sørensen.

Indendørs rygning i rygekabiner er fortsat tilladt, selv om Folketinget strammede rygeloven i april.

Kommunernes Landsforening anbefaler dog, at kommunerne helt slår en streg over indendørs rygning.

Organisationen vil dog ikke gå så langt som at anbefale medlemmerne at indføre totalforbud.

"Kommunerne skal leve op til loven, men det er op til dem selv, om de vil tage skridtet videre, så længe de respekterer spillereglerne, som er, at medarbejderne skal inddrages," siger specialkonsulent Preben Meier Pedersen.

Vedtagelsen af totalforbud bør kunne håndteres som et administrativt anliggende, men kommunalpolitikerne har ret til at fastsætte regler for rygning i arbejdstiden, forklarer Preben Meier Pedersen.

"Så det under alle omstændigheder en rigtig god ide at sikre sig politisk opbakning," lyder rådet til kommunale direktioner med hang til rygeforbud.

Sådan er rygereglerne
  • I slutningen af april vedtog regeringspartierne med støtte fra Enhedslisten en længe ventet stramning af rygeloven.
  • Med loven bliver der indført totalforbud mod rygning på skoler, gymnasier, institutioner og andre uddannelses- og opholdssteder for børn og unge.
  • Pædagoger og lærere skal fremover helt væk fra arbejdspladsen, hvis de vil ryge.
  • I forvejen gælder loven om røgfrie miljøer, der blev vedtaget i 2007.
  • Som udgangspunkt er det ikke tilladt at ryge indendørs på arbejdspladser, hvor der er offentlig adgang, med mindre det sker i en rygekabine eller et rygerum med særlig udluftning.
  • I praksis har loven betydet, at indendørs rygning stort set er afskaffet på alle offentlige arbejdspladser.