Tæt på verden: Religiøs galning er fri til at hærge

6. jul 2011
En af verdens absolut mest bestialske oprørsgrupper hærger i fred i det centrale Afrika. Lige nu får gruppen nye kræfter i Sydsudan.

De fleste har nok ikke hørt om ham - Joseph Kony – en af vor tids absolut mest bestialske krigsforbrydere og en religiøs galning.

Han er leder af militsgruppen Lord Resistance Army (Herrens Modstandshær), også kaldet LRA, der får lov til at hærge løs og skaber frygt i det centrale Afrika.

Det sker på trods af en arrestordre udstedt i 2005 af den Internationale Straffedomstol.

I øjeblikket mobiliserer oprørsgruppen nye kræfter igennem konflikten mellem Sydsudan og Sudan.

Sydsudan er verdens nyeste land og bliver officielt uafhængigt 9. juli. Men Sudan spænder ben for en fredelig løsning, blandt andet ved at give LRA våben og frie hænder til at hærge og skabe endnu mere uro i området.

De Ti Bud som grundlov

Den religiøse fanatiker Kony startede LRA i 1987 i det nordlige Uganda. Han kæmpede i starten for at fordrive den ugandiske præsident og få indført 'De 10 bud' som Ugandas grundlov.

Det blev aldrig til noget. I stedet indledtes knap 25 års terror ikke kun i det nordlige Uganda men også i de ludfattige nabolande, der alle er ramt af borgerkrige og konflikter. Det gælder foruden Sudan, DR Congo og den Centralafrikanske Republik.

Langt fra alt

Dette trekantsområde ligger langt væk fra landenes hovedstæder og administration, og kun få folk fra humanitære organisationer og FN arbejder på disse kanter.

Konys og LRA har derfor relativt frie hænder til at lave krig.

Det er ikke tale om en befrielseshær. Krigen er blevet en måde at tjene penge på.

LRAs kendetegn er terror mod lokalbefolkningen.

De hærger sig gennem landsbyer og tager med sig, hvad de har brug for af mad og mennesker. Værst går det ud over børn, der bortføres i stor stil.

Oprørshæren har fordrevet op imod to millioner mennesker i det nordlige Uganda og bortført 60.000 børn.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har skrevet flere rapporter om LRAs grusomheder, som er steget i omfang siden 2008. Her var Kony lige ved at indgå en fredsaftale men hoppede fra i sidste øjeblik.

LRA oprørere opererer ofte efter følgende metode:

De ankommer til landsbyerne enten tidligt om morgenen eller ved aftentid. Så er de fleste hjemme. Oprørerne bruger ofte macheter til at hærge. Der er rapporter om, at folk får skåret næse, læber og ører af.

Nogle folk bliver taget til fange og tages med ud i bushen, hvor især børnene trænes i at myrde, ofte ved at slå deres kammerater ihjel. De bliver også udsat for seksuel vold.

Nogle gange sættes børn og voksne fri, men de lever videre i konstant frygt for at blive kidnappet. Og det sker, at folk kidnappes flere gange, skriver Human Rights Watch.

LRA har også angrebet en flygtningelejr.

Grusomme beretninger

Undslupne fanger beretter om grusomheder. En 20-årig congolesisk pige fortæller:

”Fire soldater fangede min lillesøster og jeg. De tog os med ud i bushen, hvor vi stødte på en stor gruppe LRA oprørere og omkring 100 andre fanger - de fleste børn mellem 10 og 15  år. Nogle af dem fik ordre til at slå min lillesøster ihjel. De bandt hende og knuste hendes hoved med en stor sten. Fire andre kvinder blev dræbt på samme måde. Jeg fik at vide, at jeg skulle gives væk som kone til en LRA officer.”

Sidste år skabte USAs præsiden Barack Obama et lille håb, da han fik vedtaget en lov om at afvæbne LRA og støtte genopbygningen blandt lokalbefolkningen.

Obama får bundkarakter

Loven blev rost fra mange sider og er den mest Afrika-specifikke lov i nyere amerikansk historie. Den blev i november sidste år fulgt op med en strategi, men siden er der ikke sket meget.

Obama får bundkarakter for hans indsats i en rapport udgivet i maj af  Enough Project, en organisation der arbejder for at forhindre folkemord.

”Obamas indsats er ikke tilstrækkelig til at stoppe LRA stadig mere voldelige fremfærd,” lyder konklusionen.

Det kræver vilje og penge på bordet at stoppe den oprørsgruppe, der er ansvarlig for den længstvarende væbnede konflikt i Afrika i dag. Og fange Kony, der lever på flugt mellem DR Congo, den Centralafrikanske republik og Sydsudan.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.