Rekord i illegal prostitution og østarbejde

11. sep 2009
Politiet afslører mere og mere illegalt arbejde i Danmark. Det rammer især østarbejdere, kinesiske studerende og afrikanske prostituerede.

Det er blevet sværere at arbejde ulovligt i Danmark efter, at politiet har optrappet kampen mod illegal arbejdskraft.

Politiet har det seneste år afsløret 60 procent flere udlændinge i at arbejde ulovligt i Danmark. Det viser nye tal fra Rigspolitiets Udlændingeafdeling.

I alt er 413 udlændinge er blevet snuppet i at arbejde uden tilladelse det seneste år.

"Det hænger sammen med politikredsenes målrettede indsats på området", siger vicerigspolitichef Hans-Viggo Jensen fra Rigspolitiets Udlændingeafdeling.

Fokus på prostitution

Efter en krævende politireform har politiet i hele landet nu tid til at prioritere indsatsen mod illegalt arbejde højt, lyder forklaringen fra blandt andet Rigspolitiet. Derfor er flere blevet grebet i at arbejde uden arbejdstilladelse.

Det er især østarbejdere på byggepladser, kinesiske studerende, der gør rent, og prostituerede fra Vestafrika, der bliver ansat uden papirer, oplyser han.

Der er kommet mindre illegalt arbejde i byggesektoren, fordi østarbejdere siden 1. maj i år ikke længere behøver en arbejdstilladelse. Men i andre brancher, er der stadig problemer.

"Prostitution har været et fokusområde i flere år, men tallene viser jo, at problemet stadig er der. Vi har særligt fokus på prostitutionens bagmænd, og der vil pigerne også blive opdaget, når de laver deres indsatser på massageklinikker og på gaden", siger Hans-Viggo Jensen.

Danske bagmænd

Syv ud af ti arbejdsgivere, der bliver afsløret i at hyre illegalt arbejdskraft, er danskere. Mens de ansatte bliver udvist af landet, når politiet griber ind, så bliver arbejdsgiverne idømt bøder for deres kriminalitet.

Københavns Vestegns politi har de seneste måneder afsløret flere end 150 virksomheder i at hyre kinesiske studerende uden arbejdstilladelsen i orden. De 214 illegalt ansatte lavede især rengøringsarbejde.

”Vi forsøger at finde de brodne kar. Vi har rimelig styr på området, men der vil altid være illegalt arbejde i nogle brancher,” siger Kenneth Damkjær, fungerende vicekommissær i Københavns Vestegns politi.

Han påpeger, at politiet efter en vanskelig opstart med politireformen nu har tid til at prioritere indsatsen mod illegalt arbejde.

”Og jo flere aktioner vi laver, jo flere bliver snuppet,” siger Kenneth Damkjær.