Tæt på verden: Rejseforbud for regering ministre pjækker

17. sep 2013, 10:08
Ugandas præsident og parlamentsformand slår ned på ministres uansvarlighed

Præsidenten i Uganda og formanden for parlamentet har fået nok at ministre, der ikke har afleveret deres budgetplaner til tiden. Trods adskillige rykkere kommer tallene ikke på bordet og uden dem ingen finanslov. Derfor har de to nu indført udrejseforbud for ministre og udvalgsformænd.

Præsident Yoweri Museveni og formand Rebecca Kadaga blev torsdag efter timers møde enige om, at efterslæbere ikke må forlade landet, før de havde afleveret planer og budgetoverslag. Det gælder ikke kun selve papirerne, men også for sent indkomne planer, der ikke er debatteret i parlamentet.

Forsøg er der gjort i sidste uge, men forespørgselsdebatter var ikke mulige, fordi ministrene ikke mødte op eller var bortrejst. Rebecca Kadaga har uden resultater udstedt advarsler og deadlines. Sidste dato for at færdiggøre arbejdet i henhold til lovgivningen var den 31. august.

Parlamentet lukket ekstraordinært til udgangen af næste uge.

Lavt blus

I dagene op til deadline var det ugandiske parlament særligt sløvt, idet ministre ikke har megen lyst til at møde op til debatter, når den skrappe Rebecca Kadaga sidder for. Hun er en no-nonsense person, der  kunne være en kommende præsidentkandidat. Hun sidder for regeringspartiet. Ministrene lurepasser til hendes viceformand er på.

Sædvane er, at ministre, der har andet for end at møde op informerer formanden, men hun har ikke modtaget undskyldninger. Ved møderne sidste torsdag mødte 5 ud af 79 ministre op. Problemet går ind i udvalgene, hvis formænd heller ikke kan få ministre til at møde op.

I henhold til tabloidavisen Red Peppar har ministre spioner på gulvet i parlamentet, og hvis Kadaga styrer forløbet, gemmer de sig på deres kontorer, læser aviser, går en tur i fitnesscenter eller besøger en bar. Avisen anslår, at der er 42 ministre, der ikke kan udstå Kadaga.

Vanskeligt hverv

Adskillige ministre har haft vanskeligheder ved at blive udnævnt efter debatter i parlamentet. Der har været voldsomme diskussioner, blandt andet om Ugandas olielovgivning, hvor ministre er blevet generer af plageånder blandt de menige medlemmer. Ministrene kræver bedre beskyttelse fra formanden.

Og så mangler der stole til dem. Fire af stolene har været optaget af løsgængere, som regeringspartiet har forsøgt at smide helt ud af parlamentet, imod formandens ønske og imod Ugandas lovgivning.

Det sensationelle dagblad Red Peppar mener at vide, at en af grundene til fremmødeproblemerne er, at flere ministerier har brugt alle deres penge, og der end ikke er løn til ministeren. Han eller hun tager derfor på rejser til udlandet eller konferencer, hvor de kan hæve diæter for at opretholde livet og forbruget.

Flere ministre har akkumuleret mange forespørgsler, som de ikke har lyst til eller overhovedet kan svare på. Nogle af spørgsmålene kræver input fra den stærke præsident Museveni, og den slags kan tage sin tid. Endelig er der stor rivalisering internt i kabinettet, idet et flertal af ministrene er allierede med gruppeformanden, der er i konflikt med formanden.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.