Sagens udgangspunkt er 29. maj. Her sagde Mette Frederiksen på et pressemøde, at alle rejser til andre lande end Norge, Island og Tyskland blev frarådet frem til 31. august. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Branche truer med at sagsøge staten

24. jun 2020, 11:18
Rejsebranchen overvejer søgsmål mod staten.

Regeringens slingrekurs i forhold til rejsevejledningen, som står til at koste tusinder af forbrugere og landets rejsearrangører rigtig mange penge, får nu rejsebranchen til at overveje et sagsanlæg mod staten.

Det skriver bt.dk.

LÆS OGSÅ: Dagpengedækning skaber frygt: Rekordmange forsikrer sig mod ledighed

- Det er jo lidt aparte, hvis man skal lægge sag an mod sin egen stat. Men altså det er jo en mulighed, siger Lars Thykier, administrerende direktør i Dansk Rejsebureau Forening.

Ved at lægge pres på regeringen er håbet, at både rejseselskaber og danskere med en dobbeltbooking i sommerferien kan få økonomisk erstatning.

Sagens udgangspunkt er 29. maj. Her sagde Mette Frederiksen på et pressemøde, at alle rejser til andre lande end Norge, Island og Tyskland blev frarådet frem til 31. august.

Meldingen fik mange af landets rejseselskaber til at aflyse et hav af rejser i perioden og tusinder af forbrugere til at booke en ny ferie i Danmark ud fra en klar forventning om, at deres rejser sydpå nu ville blive aflyst.

Men knap tre uger senere ændrede Udenrigsministeriet så rejsevejledningen igen. De tusinder af rejser, selskaberne har aflyst, må nu godt gennemføres alligevel.

De tusinder af danskere, der har booket sommerhus i Danmark, men hvis udenlandsrejser nu godt kan gennemføres, kan ikke få deres penge tilbage for udenlandsrejserne.

Hos organisationerne Dansk Rejsebureau Forening og Rejsearrangører i Danmark appellerer man nu til, at regeringen tager ansvar for situationen.

- Folk har handlet i god tro ud fra det, de har fået besked på. Nu står man så med hånden i postkassen, fordi staten ikke har gjort det, man sagde, man ville, siger Lars Thykier.

Hos organisationen Rejsearrangører i Danmark retter administrerende direktør Henrik Specht også kritik af regeringens slingrekurs.

- Når myndighederne giver besked om, at rejser frarådes frem til 31. august, må man kunne regne med det, og så indretter både kunderne og branchen sig efter det. Man har jo sendt folk hjem, kørt fly i hangaren og disponeret til anden side på grund af den her melding, siger Henrik Specht.

Han er glad for de tre hidtidige hjælpepakker, men det er ifølge ham langt fra nok.

- Det er en ekstremt kedelig situation for branchen og for de knap 300.000 rejsende, der har aflyst en ferie på grund af det her. Vi risikerer jo konkurser og afskedigelser.