Rejs jer, dårlige betalere her på Jorden...

28. aug 2008
Rekordmange danskere er registreret som dårlige betalere. Hvorfor danner vi ikke en interesseorganisation og tager kampen op mod skrankepaver og gebyrryttere.

Rygerforeningen, Anonyme Alkoholikere, KRIM (de kriminelles forening), Landsforeningen af Arbejdsledige og Sexarbejdernes Interesse Organisation (SIO). Selv Danmarks pædofile havde også engang deres egen lobby-klub.

Kun kloakrotter sorterer lavere, og de har trods alt gratis, livslangt medlemskab af Dyrenes Beskyttelse. Så hvorfor ikke lade de nu over 200.000 privatpersoner og 28.000 virksomheder, der af angiveligt gode grunde ikke får betalt deres regning, organisere sig i verdens første sammenslutning for dårlige betalere?

Afskaf skyld på skyld

Lad os indlede med at undergrave betegnelsen 'dårlige betalere' og kalde os det langt mere lødige 'Kritiske Restanter' (KR). Der er schwung og stolthed i det ord. Det nærmest smager anti-autoritært, det er kort sagt rendyrket Sturm Und Drang. Vi Kritiske Restanter har vore egne regler, og vi kræver at blive hørt.

Nej tak til alverdens private skyldnerregistre og uhørt høje offentlige rykker-gebyrer. Slut med at staten altid får ret i restance-sager, fordi der ikke er nogen uvildige nævn at klage til. Og farvel til de utallige inkassofirmaer, der kræver 3.000 procent i rente og bruger store tatoverede bøllemænd til at argumentere for deres tvivlsomme sag. Afskaf bonuslønnede p-vagter, fartfælder på øde landeveje og de der underfrankerings-opkrævninger fra Post Danmark, hvor en 25 øres-forseelse pludselig koster 250 kroner i bøde.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Et bål af rudekuverter

Ja til kvikskranker for gældssanering, indkomstbestemt rabat i gebyrjunglen og frivillig indbetaling af skat i ordets mest bogstavelige betydning (frivillig!). Velkommen til Kritiske Restanters helt eget inkassobureau, der hjælper dig med at pudse advokater (og renters rente) på en stat, der konsekvent bliver handlingslammet, når sagen drejer sig om 'for meget indbetalt skat' og 'feriepenge til gode'.

Sammen vil vi vende den anden kind til den næste rykker. Især, fordi vi ved, at RKI Kredit Information – det gamle Ribers – selv har fået en ringe kreditvurdering af det ansete selskab Standard & Poor's. Hvis RKI er dårlig betaler, blacklister de så sig selv? Næppe.

Dobbeltmoral kender ingen (økonomiske) grænser i en verden af regninger. Derfor vil alle vi KR'ere straks lave et rituelt bål af gamle rudekuverter. Hvad er det værste, der kan ske? At de sender mere benzin til bålet? Den 3. september er det for eksempel sidste frist for indbetaling af gæld til SKAT, så lad os rykke hurtigt og skabe spin i magtens korridorer.

Gæld giver magt

Jeg foreslår Henriette Kjær, tidligere forbrugerminister og de konservatives medlem af folketingets finansudvalg. Hun blev for kun få år siden udnævnt som en af Morgendagens Globale Ledere (Young Global Leaders) af World Economic Forum i Schweiz, og samtidig har hun to domme på grund af manglende betaling af alt for dyre møbler. Man forstår hende. De møbler var sikkert ikke pengene værd. Henriette er our kind of woman. Sammen med justitsminister Lene Espersen har hun i øvrigt også begået socialt bedrageri – de hævede højere politikerløn, fordi de lod som om, de boede i Jylland. Må jeg også minde om, at statsminister Anders Fogh Rasmussen i sin tid måtte gå af som skatte- og økonomiminister på grund af kreativ bogføring og vildledning af Folketinget.

Det er dét, jeg mener. At man bevidst undlader at betale sine regninger KAN være udtryk for et sundt og tiltrængt oprør, der meget vel kan føre én helt til tops i systemet.

Klage på klage

Personligt har jeg ikke betalt en parkeringsbøde i tre år. Jeg mener, hvis parkeringsvæsenet mener, det er deres pligt at uddele girokort, fordi ens bil holder 4,75 meter fra nærmeste hjørne og IKKE de lovmæssige 5,0 meter, er det så ikke også min borgerpligt at drukne dem i administrativt bøvl i form af klage på klage på klage?

Selv de nazi-agtige P-bødler fra EuroPark kan man få skovlen under. Det er dét, Kritiske Restanter handler om. At dele erfaringer, lægge slagplaner og ramme landets gebyr-mafioser og skrankepaver lige dér, hvor de allermindst venter det. Lad dem bare sende en gorilla fra Visma Collectors og en luskebuks fra DR Licens, og vi skal vise dem, hvor hårdt en dør kan smække.

Og hvis nogen skulle sidde og mene, at inkasso-kampen kan blive lidt op ad bakke, så tænk bare på Danmarks Rygerforening. I harsk modvind forsøger de stadig at sikre 'individets ret til at anvende tobak' og agitere for alskens ryger-rettigheder. Efter Kim Larsens aktuelle 'Gesundheit Macht Frei'-kampagne er medlemstallet sågar steget.

Godt ryger-råd

Bestyrelsesmedlem Jackie Ring indrømmer dog, at det undertiden kræver hårdt benarbejde at få sig en stille smøg.

»Vi har meget, meget få medlemmer. Selv om der er over en million rygere herhjemme, har vi stadig kun 150 medlemmer. Folk har ligesom købt antirygernes tankegang.

Vil du råde mig til at lade være med at stifte Kritiske Restanter?

»Nej, prøv da bare. Det sker der jo ikke noget ved. Man skal bare starte med en lille hjemmeside og sådan...«

Ok. Er du interesseret i medlemskab?

»Nej. Jeg er meget pernittengryn med den slags. Der er INGEN gæld her.«

Det siger de fleste, når man spørger direkte. Derfor har jeg også forsøgt at kontakte Frank Hansen i Nyborg, der ejer supervisions-firmaet Linnemann-Hansen. De tilbyder medlemshvervning specielt til interesseorganisationer under mottoet 'Alt i denne verden er skabt af fællesskaber'.

Frank tager desværre ikke telefonen. Ring tilbage, Frank. Vi har stærkt brug for dig.

En ny forening løfter nu panden og trodser i samlet flok rentelove og gebyrcirkulærer.

Kære restanter, rejs jer...

Jeg lover, at kontingentet bliver billigt.

faktaboks

Forslag til vedtægter for Kritiske Restanter

(med inspiration fra Dyrenes Beskyttelse).

§ 1. Foreningens navn er Kritiske Restanter

§ 2. Foreningens visioner er, at: Samfundet skal have respekt for såkaldt dårlige betalere og forståelse for, at deres økonomiske og forbrugsmæssige behov tilgodeses – uanset race og socialklasse.

§ 3. Foreningens mission er, at:

Arbejde aktivt for at gældinddrivelsesmetoder indgår som en vigtig del i den offentlige debat.

Bibringe alle såkaldt dårlige betalere den nødvendige viden om økonomiske smutveje.

Yde hjælp til såkaldt dårlige betalere, når inkassojagten går ind.

Arbejde for at sikre såkaldt dårlige betalere en høj beskyttelse i national og international lovgivning.

Indgå aftaler om god gældsadfærd med organisationer og brancher, der har kendskab til såkaldt dårlige betalere.

Du kan melde dig ind i bestyrelsesarbejdet på mailadressen: [email protected]

Bonusinfo om 'dårlige betalere':

Mere end 200.000 danskere og 28.000 virksomheder er havnet i registret over dårlige betalere, hvor der er i alt er cirka 548.000 sager. Svarende til en samlet gæld på 8,4 milliarder kroner.

I første halvår 2008 har over 155.000 nye sager ramt RKI, hvilket svarer til en stigning på syv procent.

Den største andel af skyldnere findes blandt de 21-30 årige, hvor næsten syv procent er registreret i RKI.

Folk i alderen mellem 61 og 70 skylder de største beløb. I gennemsnit næsten 54.000 kroner.

Skyldnerne mellem 30 og 40 år har i gennemsnit næsten tre sager i registret.