Regioner: Ingen praktikpladser ingen ordrer

22. aug 2010, 06:00
To regioner kommer unge uden praktikplads til undsætning. Firmaer skal levere praktikpladser for at få adgang til store byggeordrer

Triste ansigter så langt øjet rækker.

Sådan ser køen ud med de 9.114 unge, der lige nu ikke kan gøre deres uddannelse som blandt andet murer, tjener og frisør færdig, fordi der mangler lærepladser.

Men nu vil to af landets regioner hver skaffe flere hundrede lærepladser til de unge på pinebænken.

Region Syddanmark og Region Midtjylland vil som noget nyt kræve lærepladser af de firmaer, der skal bygge for regionen. Ellers får firmaet ganske enkelt ikke bygge-opgaven.

”Vi i det offentlige har pligt til at sikre, at vi får uddannet de unge, så vi ikke taber en generation på gulvet, og så virksomhederne har uddannet arbejdskraft i fremtiden,” mener Carl Holst.

Han skal stå i spidsen for at bygge og renovere hospitaler for 10 mia. kroner i de kommende år.

Aftalen om lærerpladser bliver vedtaget til efteråret af et enigt regionsråd, og Carl Holst lover, at det vil give lærepladser til flere hundrede elever fra bygge-uddannelserne på de tekniske skoler.

I lære i Skejby

10 mia. kroner skal også på arbejde i Region Midtjylland, hvor blandt andet Skejby Sygehus skal bygges ud for 6,5 milliarder kroner. Her vil et politisk flertal ligeledes forlange lærepladser af firmaer, der skal arbejde på regionens byggepladser.

”Vi må ikke svigte de unge,” siger regionsrådets formand Bent Hansen (S).

”Det er både et problem for de unge og for erhvervslivet, hvis vi ikke skaffer arbejdspladser til de unge. Når vi investerer flere milliarder hvert år, kan vi skaffe lærepladser til flere hunderede unge hvert år,” siger Bent Hansen, der også er formand regionernes sammenslutning, Danske Regioner.

Staten er bagud

Avisen.dk beskrev for nylig, hvordan staten får bygget veje og broer  uden, at der er en eneste lærling på byggeriet.

Regionernes overraskende skridt sker efter, at en række kommuner som Århus og København har besluttet at kræve lærlinge af byggefirmaer.

Kravet bliver en del af de såkaldte ”sociale klausuler”, som firmaer skriver under på at ville overholde, når de arbejder på regionernes byggeri. Lige nu arbejder jurister på detaljerne og sørger for, at kravet ikke bryder nogen EU-regler.

I Region Hovedstaden oplyser en pressemedarbejder, at lærlingekravet endnu ikke har været drøftet. Men den socialdemokratiske formand Vibeke Storm Rasmussen vil nu kigge nærmere på tiltaget fra de to regioner.