Tæt på verden: Regeringschef vil æde gift for at få fred

2. mar 2013, 10:00
Kontakter mellem Tyrkiet og kurdiske PKK tyder på, at der er seriøse forhandlinger mellem parterne. Borgerkrigen i Tyrkiet har varet 34 år.

Tyrkiets premierminister Erdogan er parat til at drikke gift, hvis det kan føre til fred mellem tyrker og kurdere, siger han selv. Afslutningen kunne være indenfor rækkevidde i marts måned, skriver International Herald Tribune.

Den blodige konflikt for kurdisk selvstændighed har varet i 3 årtier og kostet 40.000 menneskeliv.

For at komme tæt på en aftale har Tyrkiet slugt den bitre pille at forhandle med statsfjende nummer 1Det Kurdiske Arbejderparti, PPK's fængslede grundlægger Abdullah Ocalan. Han blev fanget og dødsdømt i 1999, men har fået dommen konverteret til livstid.

Den 21. marts

Parterne har været i gentagen kontakt, og der er i praksis allerede en fungerende våbenhvile. Bliver den formaliseret den 21. marts, nytår for kurderne, betyder det at PKK trækker alle væbnede enheder ud af Tyrkiet.

Kravet om selvstændighed for kurdistan skal være droppet til fordel for lige rettigheder og behandling med tyrker. En femtedel af Tyrkiets befolkning er kurdere, og for eksempel har deres sprog været forbudt i skoler. Omkring 10.000 kurdere menes at være fængslet.

Der er meget betydelige kurdiske områder i nabolandene Iran og Irak. En PKK leder i Irak siger i henhold til Herald Tribune, at de ikke vil stille sig i vejen for en demokratisering af Tyrkiet, men faktisk ved ingen, hvad toppen af organisationen mener.

At der er voldsomme konflikter vidner drabet på tre kvindelige kurdiske aktiviter i januar i Paris om. Blandt de tre var Sakine Cansiz, et grundlæggende medlem af PKK. Der bor 140.000 kurdere i Frankrig, og de tre drab skete i deres kulturcenter.

Konflikter

Strategisk kan borgerkrigen i Syrien være en af årsagerne til de positive forhandlinger. Kurdere har invaderet deres af Syrien, hvor regeringstropper ikke mere har kontrol. En sådan enklave ville være til fare for Tyrkiet. Spørgsmålet om kurderne er en konstant irritation også i forholdet til Iran og Irak.

Ingen kan forudse, om Ocalan stadig har kontrol med sine fæller, der kontrolleres fra bjergområder i Irak. De forhandlende parter er ivrige efter en løsning, men de nødvendige reformer for den kurdiske befolkning er ikke vedtagne. PKK anses i Tyrkiet og EU samt USA for en terrororganisation.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.