Regeringen vil tage penge fra sæler og elefanter

11. aug 2008
Nedskæring Regeringen vil skære i støtten til landets zoologiske anlæg på næste års finanslov. Landets zoologiske haver er bekymrede og varsler dyrere billetter.

Billetten bliver dyrere, køerne bliver længere, og nysgerrige børn og andre gæster får ikke lige så ofte at se, når dyrene bliver fodret.

Sådan frygter landets zoologiske haver og akvarier, at fremtiden kan se ud.

I et forslag til finansloven for 2009, som Nyhedsavisen har fået fat i, fremgår det, at Kulturministeriet vil skære 12 millioner kroner i støtten til i alt otte zoologiske haver og akvarier. Det drejer sig om København, Odense og Aalborg Zoo, Danmarks Akvarium, Randers Regnskov, Nordsøen Oceanarium, Givskud Zoo og KattegatCentret.

Administrerende direktør i København Zoo, Lars Lunding Andersen, er da heller ikke i tvivl om, at nedskæringerne kommer til at kunne mærkes helt ned i danskernes pengepung.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

10 kroner mere per billet

»Det er jo helt håbløst. Vi kan blive nødt til at hæve billetpriserne endnu mere, i værste fald helt op til 10 kroner. Eller også må vi spare nogle tilbud væk. Vi vil selvfølgelig kæmpe hårdt for, at det går så lidt som muligt ud over vores gæster, men jeg kan ikke udelukke, at det vil gå ud over servicen,« siger Lars Lunding Andersen.

København Zoo har over en million besøgende hvert år. I dag er billetprisen 130 kroner for voksne og børnene 70 kroner. Desuden kan Zoo blive nødt til at skære ned på skoletjenesten og dyreshow, vurderer Administrerende direktør, Lars Lunding Andersen.

Hverken kulturminister Brian Mikkelsen (K) eller regeringspartiernes finansordførere vil kommentere det interne finanslovsforslag. Ifølge forslaget svarer nedskæringen til fire kroner mindre i statsstøtte per besøgende.

Færre medarbejdere

Odense Zoo vil dog ikke, som i København, hæve billetprisen, hvis staten fjerner en del af tilskuddet.

»Hvis vi skal skære ned, er det mest nærliggende nok at ansætte færre sæsonmedarbejderne,« siger direktør Henrik Lehmann Andersen og forudser længere kø foran spisestederne.

Nedskæringen vil svare til cirka en tredjedel af det samlede årlige statstilskud, der er på i alt 38 millioner kroner.

Åsa Mortensen, 35 (tv.), Livia, to et halvt (øverst) og Karin Mortensen, 35, (th.) fra Göteborg og Malmø.

»Det er lidt dyrt, især i forhold til den svenske krone. Det er næsten dobbelt så dyrt som i Sverige. Det her er nok omkring det højeste, vi vil betale.«

Birgit Matthiesen, 43, Sara, 7, Rosa-Sofie, 7 og Lone Jansson, 47 fra Borup og Holte.

»Billetprisen er rimelig. Men det er klart, at jo dyrere det bliver, jo mere tænker man over det. Vi kommer her en til to gange om året, men det har mere at gøre med oplevelsen end med prisen.«

faktaboks