20200818-135158-L-1920x1287we
Statsministeren præsenterede i dag regeringens udspil for tidligere pension til nedslidte (Arkivfoto).

Regeringen vil have Arne-model under lup: Skal passe til fremtiden med mindre nedslidning

18. aug 2020, 14:32
Regeringen vil senest i 2030 lave et serviceeftersyn af den foreslåede pension til særligt nedslidte. Regeringen åbner for på sigt at justere ordningen, så den passer til fremtidens arbejdsmarked, hvor belastninger i det fysiske arbejdsmiljø grundet robotteknologi forventes at være mindsket.

Fremtidens arbejdsmarked betyder, at flere robotter og ny teknologi vil mindske slidsomme arbejdsstillinger og tunge løft.

Derfor skal det nye pensionsforslag fra regeringen, som giver nedslidte danskere mulighed for tidlig tilbagetrækning, senest i 2030 gennemgå et serviceeftersyn.

Eftersynet skal sikre, at den nye pensionsordning passer til fremtidens arbejdsmarked, hvor færre lønmodtagere forventes at blive nedslidt på grund af ny teknologi.

I regeringens udspil står der:

”Den teknologiske udvikling betyder færre tunge løft og dårlige arbejdsstillinger. Virksomheder investerer i robotter og maskiner, som kan løse de mest belastende arbejdsopgaver, og der er et løbende fokus på at forbedre både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø”.

”Det betyder, at der kan være behov for at genbesøge og tilpasse modellen for tidlig pension, når den har været i gang i en årrække, så modellen også passer til fremtidens arbejdsliv”.

Regeringen vil ligeledes årligt gøre status over, hvor mange der benytter ordningen og muligvis fremrykke serviceeftersynet, hvis det bliver nødvendigt.

Vurderingen er, at ordningen særligt vil være interessant for de ældste generationer på arbejdsmarkedet, som går pension i løbet af de næste 5-10 år.

Mange lønmodtagere i de yngre generationer vil nemlig nå at opspare mere end to millioner kroner i pensionsopsparing, og det betyder, at de bliver modregnet i forhold til ydelsen.

Rapport: Robotter mindsker nedslidning

Teknologisk Institut har udarbejdet rapporten ’Arbejdsmiljø 4.0 – Hvordan påvirker industri 4.0-teknologi arbejdsmiljøet’. Her fremgår det, at robotteknologiens udvikling i fremtiden vil mindske nedslidning på industriarbejdspladser.

Særligt brugen af såkaldte cobots, der gør det manuelle arbejde, som medarbejderne tidligere udførte, vil mindske nedslidning, fremgår det.

Cobots – eller samarbejdende robotter - er semi-automatiserede, som ikke kan fungere uden hjælp fra mennesker.

Regeringens pensionsudspil

Regeringen har tirsdag løftet sløret for et udspil til tidlig pension, som vil give folk med mange år på arbejdsmarkedet mulighed for at trække sig tilbage tidligere.

For at blive omfattet af ordningen skal man have haft mindst 42 år på arbejdsmarkedet, når man fylder 61 år. Perioder på barsel og dagpenge kan tælle med i regnestykket.

Der er tale om en trappemodel i regeringens udspil. Det vil sige, at man optjener ret til tidlig pension, alt efter hvor lang tid man har været på arbejdsmarkedet.

42 års anciennitet gør det muligt at gå et år tidligere på pension. 43 år udløser to år. 44 år vil give mulighed for at gå tre år tidligere.

Kilde: Ritzau