Regeringen sylter ligestilling

23. sep 2009
Kun 17 procent af regeringens nye lovforslag i sidste folketingssamling blev tjekket for, hvad de betyder for ligestillingen. Alt for lidt, siger ligestillingseksperter, der nu klager over skatteministeren til Folketingets ombudsmand.

Regeringen ser stort på ligestillingsloven, der pålægger ministerierne at vurdere, om ny lovgivning har forskellige konsekvenser for kvinder og mænd. Det mener flere ligestillingseksperter.

Af de 178 love, som regeringen præsenterede i sit lovprogram forud for seneste folketingssamling, var kun 17 procent indstillet til et ligestillingstjek. Året før var det kun 12 procent af lovforslagene, der blev tjekket for konsekvenserne for henholdsvis kvinder og mænd.

Det viser en optælling, som Avisen.dk har foretaget.

"Regeringen overholder dybest set ikke landets lovgivning om ligestilling," siger Hilda Rømer Christensen, lektor og koordinator for Kønsforskning på Københavns Universitet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Der er køn i meget, meget mere, end man tror, for eksempel trafik og bæredygtighed. Det er ikke et spørgsmål, om en lov bare gælder for både mænd og kvinder," siger hun.

Kritikken er blandt andet rettet imod den seneste skattereform, der i gennemsnit giver en mand 25.000 kroner mere om året end en kvinde. En gruppe ligestillingseksperter samlet i et ligestillingsnetværk - Mainstreamingnetværket af 2005 - klager nu til Folketingets ombudsmand over, at reformen ikker er blevet underlagt en ligestillingsvurdering.

Ligestilling skal indarbejdes

Ifølge ligestillingsloven skal alle ministerier udføre en officiel test for at afgøre, om det er relevant at ligestillingsvurdere et lovforslag.

Men ministeriene tager ikke opgaven tilstrækkeligt alvorligt, mener sociolog og ligestillingsforsker Karen Sjørup, der også sidder i regeringens lønkommission.

"Jeg har meget svært ved at forestille mig, at der ikke er mere end 17 procent af lovene, der har forskellig konsekvens for mænd og kvinder. Jeg har tidligere set på lovprogrammerne og fundet love, der helt åbenlyst skulle have været ligestillingsvurderet, men ikke blev det," siger hun.

Minister afviser kritik

Ligestillingsminister Inger Støjberg (V) har fuld tiltro til, at der bliver lavet ligestillingsvurderinger i det omfang, det er relevant.

"Nu er det jo langt fra alle lovforslag, hvor det er relevant at lave en ligestillingsvurdering. Som udgangspunkt har alle ministerier et ansvar for at relevansteste nye lovforslag. Det vil sige, at de i hvert tilfælde skal vurdere, om det er relevant at udarbejde en egentlig ligestillingsvurdering. Man kan sige, at vi på dette område har ikke mindre end 19 ligestillingsministre, der vurderer deres egne lovforslag ud fra ministeriets særlige viden og ekspertise," siger Inger Støjberg.

Forskellig konsekvens for mænd og kvinder

Men Hilda Rømer Christensen fra Københavns Universitet er ikke imponeret:

"Når der er debat om islam og indvandrere, siger regeringen den ene gang efter den anden, at ligestilling er en af de danske kerneværdier, som vi ikke vil give køb på. Men regeringen glemmer at se på sin egen praksis. Det er ironisk, paradoksalt og meget trist."