Boligminister Kaare Dybvad (S) har opgivet at samle flertal for et indgreb mod udenlandske kapitalfondes opkøb af lejeboliger. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Forhandlinger er brudt sammen

29. jan, 11:48
Boligministeren indstiller forhandlingerne om et indgreb over for udenlandske kapitalfonde på boligmarkedet.

Efter flere måneders forhandlinger om en politisk aftale, der skal stoppe udenlandske kapitalfondes opkøb af billige lejeboliger, har boligminister Kaare Dybvad Bek (S) valgt at indstille forhandlingerne.

Det oplyser Transport- og boligministeriet.

- Regeringen har haft en klar ambition om at sætte en stopper for internationale kapitalfonde og kortsigtede spekulanter på det danske boligmarked.

- Men jeg må konstatere, at der ikke er opbakning i Folketinget, siger Kaare Dybvad Bek.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Forhandlingernes helt store stridspunkt har handlet om, hvordan der kunne indføres et stop for spekulation i renovering med efterfølgende hævelse af huslejen.

Her har regeringen foreslået at indføre en karensperiode på syv år, før en udlejer kan hæve huslejen efter reglerne i boligreguleringsloven.

Det er dermed den såkaldte renoveringsparagraf 5, stk. 2, der har været det store udfordring i forhandlingerne, siger boligministeren.

- Jeg har hele tiden sagt, at jeg kun ville lave et indgreb, hvis det reelt ville ramme de kortsigtede spekulanter, samtidig med at vi friholder andelsboligerne.

- Derfor foreslog vi et spekulantstop, fordi det vil ramme de meget kortsigtede spekulanter og ifølge Finanstilsynet ikke vil ramme andelsboligerne.

- Derfor er jeg selvfølgelig også lidt uforstående over for, at der ikke er opbakning til forslaget, siger Kaare Dybvad Bek.

Boligministeren er bekymret for, at sammenbruddet i forhandlingerne vil betyde opkøb af billige lejeboliger i særligt København:

- Vi har i de senere år set eksempler på udlejere, der chikanerer deres lejere og forsøger at presse dem ud, for at kunne hæve huslejen. Det er klart, at jeg er nervøs for, at vi nu fortsat vil opleve det pres på vores billige lejeboliger, siger Kaare Dybvad Bek.

SF's boligordfører, Kirsten Normann Andersen, placerer skylden for sammenbruddet hos Radikale Venstre.

- Vi må desværre konstatere, at Radikale Venstre holder hånden under kapitalinteresser, ligesom de gjorde med kviklån, siger Kirsten Normann Andersen.

Hun henviser til den tidligere indgåede aftale om at begrænse omkostningerne ved at tage kviklån.

Også Enhedslisten er forundrede over, at Radikale Venstre ikke er gået med til en aftale.

- Jeg er meget overrasket og skuffet. Jeg kan ikke forstå, at Radikale Venstre og højrefløjen hellere vil holde hånden over boligspekulanter, end de vil holde hånden over lejerne.

- Jeg håber rigtig, rigtig meget, at højrefløjen og Radikale Venstre kommer til fornuft og sætter sig tilbage til forhandlingsbordet, siger hun.

Ritzau forsøger at få en reaktion fra Radikale Venstre til kritikken.

/ritzau/