Tæt på verden: Regeringen kollapsede efter ny præsident

5. dec 2011
Præsident vandt overvældende. Parlamentet skal finde et nyt samarbejde i Centralasiens første parlamentariske demokrati.

Der gik ikke mere end end enkelt dag efter den nye præsident trådte til i Kirgisistan, før landets regerende koalition kollapsede. Parlamentet må på arbejde igen for at finde en løsning.

Der er fem partier i Kirgisistans parlament. Tre har regeret sammen men ikke uden vanskeligheder. Socialdemokraterne skred på grund af uenighed om økonomiske og politiske reformer, hvorefter koalitionen ophørte med at fungere.

Den netop tiltrådte præsident Almazbek Atambayev ses som en form for garant for etablering af et centralasiatisk demokrati, det første af slagsen i det område.

Revolution overstået

Den nu faldne regering kom til magten i april 2010 efter voldsomme gadedemonstrationer væltede præsident Bakiyev, der flygtede ud ad landet. Han forgænger Akayev blev også fordrevet af demonstrationer. I 2005.

Der har været blodige forfølgelser med 500 dødsofre blandt usbekere blandt fordi præsident Bakiyev havde stor støtte i i den sydlige hovedby Osh, hvor usbekerne hovedsagelig bor.

I juni godkendte befolkningen en ny grundlov, der indeholdt regler for et parlamentarisk demokrati. Ikke at overgangen har været gnidningsfri, især for de etniske usbekere, der stadig bliver forfulgt. Denne befolkningsgruppe var særlig aktiv i fordrivelsen af det gamle styre.

Almazbek Atambayev er en Rusland-venlig tidligere premierminister. Han fik 63 procent af stemmerne og er nu tiltrådt som præsident. Han har højt og helligt lovet at gøre noget ved krisen med usbekerne.

Luftbase

Kirgisistan er en tidligere sovjetiske republik op ad Kinas vestlige grænse. På de andre sider er Tadsjikistan, Usbekistan, Kasakhstan og der er ingen adgang til havet. Der bor fem millioner mennesker i dyb fattigdom plaget af galopperende korruption. Landet er halvanden gang Danmarks størrelse.

Landet er en trofast allieret af USA, der har en vigtig base i landet for at kunne føre sin krig i Afghanistan. Men trofastheden er sine grænser. Bakiyev opsagde aftalen efter landet fik et stort lån i Rusland, men bøjede sig for en tredobling af lejen. Tilgengæld fik Rusland også en flybase.

Men med Almazbek Atambayev ved magten er basens dage igen til diskussion. En af hans første løfter som præsident er at lukke den, når kontrakten udløber i 2014, med mindre han får mere i leje.

Imidlertid har amerikanerne lovet at trække hovedparten af sine styrker ud af Afghanistan og har derfor mindre brug for basen, og det skaber en vis usikkerhed i Kirgisistan, for man kan godt bruge de mange dollars.

Den afgående præsident, Roza Otunbayeva, udtrykte i sidste uge frygt for et kollaps af Afghanistans økonomi og medfølgende ustabilitet, når NATO er fløjet. Hun er bange for, at det kan smitte Kirgisistan.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.