Regeringen har kun fem dage med flertal

27. maj 2011, 19:20
Selvom han har arbejdet i døgndrift, kan Claus Hjort ikke tage sig et hvil efter dagens punktum i 2020planen. Om fem hverdage mister regeringen nemlig sit flertal, og det betyder, at den for hvert eneste lovforslag må arbejde hårdt for mandat nummer 90.

Kan 2020-planen redde Danmark? Nix!

Sådan skriver Anders Samuelsen i en helsides annonce på bagsiden af dagens udgave af Jyllands-Posten. Og det svar fastholder han efter dagens punktum i 2020-planen.

"Set med vores øjne er planen mere rød, end den er blå, så vi lover ikke noget på forhånd. Vi truer ikke, men vi vil heller ikke give vores stemmer væk, før vi har nærlæst hvert enkelt lovforslag og diskuteret det i gruppen," siger Anders Samuelsen, partileder i Liberal Alliance.

Et svar, der gør dagens fornøjelse ved at have afsluttet forhandlingerne kort for Claus Hjort & Co.

Uden Liberal Alliance tager Venstres Malou Aamund nemlig regeringens flertal med sig, når hun forlader Folketinget om bare fem hverdage. Og det gør hun med sikkerhed, bekræfter hendes personlige sekretær i dag.

Malou Aamund blev valgt ind for netop Liberal Alliance, men skiftede siden til Venstre, og derfor falder hendes mandat tilbage i hånden på Anders Samuelsen.

Alle mod alle

Ifølge Rasmus Jønsson, der underviser i politisk kommunikation på Roskilde Universitetscenter, er Claus Hjort på ingen måde færdig med at svede, selvom han har afsluttet forhandlingerne.

"Så tæt på et valg, er det alles kamp mod alle. Ingen lægger sig ned frivilligt uden at have fået en bid af kagen, så Claus Hjort kan ikke læne sig tilbage. Han må forhandle videre med løsgængerne og Liberal Alliance, hvis de mange pakker skal blive til virkelighed," forklarer han.

"Det vil være et kæmpe nederlag for regeringen, hvis den kommer i mindretal på en eller flere pakker. Efter en næsten endeløs række af dårlige meningsmålinger er det nu eller aldrig. Regeringen har brug for at bevise over for vælgerne, at den ikke er kørt træt. Og den er nået langt med dagens punktum, men arbejdet er først gjort færdigt, når flertallet er hjemme," siger Rasmus Jønsson

Tryghedspakken giver hovedpine

Ifølge Rasmus Jønsson må realiseringen af weekendens tryghedspakke være regeringens største hovedpine lige nu.

"Hvis dele af pakken falder til jorden, vil det være en bitter pille at sluge for den blå blok, fordi trygheden er Dansk Folkepartis mærkesag og ikke mindst betingelsen for at støtte regeringens forringelser af efterlønnen," fortæller den politiske kommentator.

Han uddyber:

"Selvom socialdemokraterne har sagt, at de er positive over for blandt andet strengere straffe til hjemmerøvere, kan regeringen på ingen måde føle sig sikker. Rød stue vil elske at drille blå i et valgår som det her, så regeringen lever livet farligere end nogensinde før."

Lovmaskinen på overarbejde

Mandag fremsætter partierne bag 2020-planen tre lovforslag - højere straf for hjemmerøveri, højere straf for organiseret indbrud og kommunal belønning for repatriering - og de kan først færdigbehandles den 24. juni, så det er helt sikkert, at Claus Hjort & Co skal ud at finde et alternativ til Malou Aamunds stemme.